Германският канцлер Олаф Шолц ще приеме френския президент Еманюел Макрон и полския президент Анджей Дуда в Берлин във вторник. Това заяви в понеделник пред журналисти на брифинг в Берлин представител на германския кабинет, цитиран от TACC.

"На 8 февруари канцлерът покани президентите Еманюел Макрон и Анджей Дуда, с които по-специално ще се обсъди ситуацията в Украйна“, каза тя. Според нея изявления за пресата ще бъдат направени преди разговорите - в 19:00 часа (20:00 часа българско време).

Макрон трябва да проведе разговори в Москва с руския президент Владимир Путин на 7 февруари. Шолц от своя страна се среща във Вашингтон в понеделник с президента на САЩ Джо Байдън.

Германският кабинет добави още, че Германия, заедно с партньорите си в ЕС и НАТО, се опитва да предотврати ескалация около Украйна. Те припомниха, че агресията от страна на Русия ще доведе до санкции. "Ясно е (че) в случай на руска агресия ще бъдат наложени санкции. Ние координираме действията с партньори в Европа и отвъд океана", каза говорителят на правителството. "Опитваме се по всички дипломатически канали да предотвратим ескалацията.“ "Ще последват санкции в случай на нарушаване на териториалната цялост на Украйна“, добави тя.

Превод и редакция: Юлиян Марков