Европейският съюз наложи санкции срещу осем физически и три юридически лица от Русия, за които се твърди, че са свързани с частната военна компания (ЧВК) "Вагнер“, за действия в Украйна, Сирия и Либия. Това се съобщава в "Официалния вестник“ на ЕС, който публикува съответните разпоредби в понеделник, предава TACC.

Както се посочва в документа, "тези мерки са насочени срещу самата група “Вагнер", както и срещу осем физически и три юридически лица, свързани с нея“. Според Съвета на ЕС ЧВК "Вагнер“ е набирала, обучавала и изпращала частни военни оперативни служители в конфликтни зони по целия свят.

"Лицата, изброени от ЕС, са били замесени в сериозни нарушения на правата на човека, включително изтезания и извънсъдебни, произволни екзекуции и убийства, или в дестабилизиращи дейности в някои от страните, в които оперират, включително Либия, Сирия, Украйна (Донбас) и Централноафриканската република. Групата също разпространява вредното си влияние другаде, особено в региона на Сахел. Поради тези причини тя представлява заплаха за хората в страните, където присъстват, в по-широкия регион и за Европейския съюз", се казва в документа.

Ограничителните мерки са договорени в рамките на четири различни режима на санкции: в областта на правата на човека, свързани със ситуацията в Либия, Сирия и Украйна. "Изброените физически и юридически лица вече ще подлежат на замразяване на активи в ЕС. Освен това на включените в списъка ще бъде забранено влизането в ЕС. А на физически и юридически лица в ЕС ще бъде забранено да им предоставят средства, пряко или косвено“, добавя Съветът.

Официалният вестник изброява осем руски граждани, за които се твърди, че са "замесени в действия, които застрашават мира, сигурността или стабилността на Либия", "суверенитета и териториалната цялост на Украйна" и също така участват в дестабилизирането на ситуацията в Сирия. Така бяха въведени санкции срещу основателя на ЧВК Вагнер, подполковник Дмитрий Уткин и лица, заемащи различни командни длъжности в тази организация.

Освен това под санкциите попаднаха три дружества - руски енергийни компании, опериращи в Сирия.

Франция беше основният инициатор на санкциите срещу ЧВК "Вагнер“. От началото на есента Париж изразява дълбока загриженост за загубата на позициите си в Мали, причинена главно от ограничаването на френската антитерористична военна операция в тази страна. В същото време френският външен министър и министър на отбраната многократно критикуваха възможното разполагане на служители на ЧВК "Вагнер" в Мали, наричайки дейността му несъвместима с продължаването на френското военно присъствие.

Ръководителят на временното правителство на Мали Чогел Кокала Майга в речта си пред 76-ата сесия на Общото събрание на ООН на 25 септември каза, че новата ситуация, произтичаща от края на френската операция Бархан, "представя Мали пред свършен факт " В тази връзка властите в страната възнамеряват "да търсят начини и средства за по-ефективно осигуряване на сигурността в автономен режим с други партньори", каза още премиерът.

На пресконференция след пътуване до Ню Йорк за 76-ата сесия на Общото събрание на ООН руският външен министър Сергей Лавров каза, че властите на Мали са се обърнали към частна военна компания от Русия с молба за помощ в борбата с тероризма. В същото време той подчерта, че Москва няма нищо общо с тази сделка.

Превод и редакция: Юлиян Марков