Европейският съюз е подготвил внушителен пакет от санкции в случай на силов сценарий на кризата в Украйна. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, изказвайки се в Европейския парламент, предава TACC.

"Ще останем бдителни. Въпреки съобщенията от вторник, НАТО досега не е открил признаци за намаляване на руските войски около Украйна. Ако бъде избран пътят на насилието, нашият отговор ще бъде единен и внушителен. Европейската комисия и нейната външнополитическа служба работят със страните членки да подготвят широк пакет от санкции“, каза Фон дер Лайен. Тя добави, че подготовката е проведена "в сътрудничество с партньорите от Канада, САЩ и Великобритания“.

"В случай на руска агресия реакцията на Европа ще бъде бърза и силна“, каза ръководителят на ЕК. По думите й "става дума не само за замразяване на активи и забрани за влизане, но и за мерки от икономически характер". Тя уточни, че могат да бъдат въведени "ограничения за доставката на технологии, от които Русия се нуждае".

Както предупредиха по-рано анализатори на британския вестник Financial Times, западните санкции ще ударят и европейската икономика. По-специално, енергетиката, търговията, промишленото производство, банкирането и пазарите ще пострадат. Москва, според изданието, предприема стъпки за преодоляване на всякакви по-строги санкции от Запада.

Рестриктивните мерки могат да доведат до "прекъсване на търговията за ЕС, да засилят инфлационния натиск и да ограничат дейността на широк кръг от европейски предприятия“. Това ще засегне индустрии, вариращи от доставчици на технологии и кредитори до зависими от суровини производители и износители на стоки, пише британският вестник.

Превод и редакция: Юлиян Марков