Европейският съюз е готов да защити страните от ЕС, в частност Литва, от икономически натиск от страна на Китай, който лиши Вилнюс от възможността да изнася своите стоки за Китай след откриването на представителство на Тайван в тази страна. Това каза заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Дамбраускас на пресконференция в Брюксел, цитиран от TACC.

"Получихме потвърждение, че литовските стоки вече не могат да преминават през китайските митници", каза той. "Ние сме в тесен контакт с литовските власти и сме ангажирани в диалог с китайските власти, за да получим разяснения. ЕС е готов да защити всички свои страни членки от необоснован икономически натиск“, каза той..

В понеделник представителят на Европейската комисия Мириам Гарсия Ферера заяви, че ЕК също възнамерява да провери действията на Китай за съответствие с нормите на Световната търговска организация (СТО). Тя също така подчерта, че ЕК не счита откриването на тайвански офис във Вилнюс, който не е посолство или консулска служба, за проблем, който подкопава политиката на "един Китай".

Литовско-китайските отношения са в криза заради откриването на представителство на Тайван във Вилнюс на 18 ноември. През август Китай, противопоставяйки се на офис с това име (Пекин се съгласява да бъде представителство на Тайпе), изтегли своя посланик от Вилнюс и предложи на Литва да направи същото. Литовският посланик беше отзован през септември. На 21 ноември правителството на Китай взе решение да понижи дипломатическите отношения с Литва до нивото на временно поверен в делата, а на 26 ноември изпрати на Литва нота за промяна на статута на китайската дипломатическа мисия във Вилнюс от посолство до представителство на КНР.

Пекин също използва икономически лостове: спря товарния железопътен транспорт до Литва, намали кредитния лимит за литовските предприятия, работещи на китайския пазар, и спря издаването на разрешения за износ на храни. В началото на декември Китай като цяло изтри Литва като държава от базата данни на своята митническа система. В резултат на това литовските износители не могат да легализират стоките, доставени в Китай.

Тайван се управлява от своя собствена администрация от 1949 г., когато остатъците от силите на Гоминдан, водени от генералисимус Чан Кайши (1887-1975) избягаха на острова, след като бяха победени в гражданската война в Китай. Оттогава Тайван е запазил знамето и някои други атрибути на бившата Република Китай, съществувала на континента преди комунистите да дойдат на власт. Според официалната позиция на Китай, подкрепяна от повечето държави,островът се счита за една от китайските провинции.

Превод и редакция: Юлиян Марков