Европейската комисия (ЕК) класифицира ядрената и газовата енергия като преходни източници на зелена енергия, които допринасят за прехода към икономика без въглерод, нови инвестиции в атомни електроцентрали са разрешени до 2045 г., в газова инфраструктура - до 2030 г. Това се посочва в документ, приет в сряда от Европейската комисия, наречен "Таксономия на ЕС" - класификация на икономическите дейности по отношение на съответствието им с изискванията на прехода към икономика без въглерод, предава TACC.

"Вземайки предвид научните оценки и текущия технологичен напредък, Европейската комисия смята, че има място за частните инвестиции в газ и ядрена енергия през преходния период. Избраните видове ядрена и газова енергия са в съответствие с климатичните и екологичните цели на ЕС и ще ускори прехода от най-мръсните видове енергия, като например въглища, към неутрално по отношение на климата бъдеще, основано до голяма степен на възобновяеми енергийни източници.

Отбелязва се, че инвестициите в нови атомни електроцентрали са разрешени, ако разрешенията за изграждане на тези съоръжения са издадени преди 2045 г., в газови централи - до 2030 г. или 2035 г., в зависимост от някои екологични критерии. Документът включва и набор от екологични изисквания, на които трябва да отговарят новите атомни електроцентрали и газови централи в Европа.

Приетият от Европейската комисия документ трябва да се превърне в ръководство за частните инвеститори в кои области Брюксел препоръчва да инвестират. Става дума не само за енергия, но и за цялата икономическа система, свързана с определени видове енергия.

Въпреки че този документ трябва да стане един от определящите в икономическите дейности на ЕС през следващите години, той не изисква одобрение от Съвета на ЕС и Европейския парламент, тъй като формално се счита за препоръка. В същото време Съветът на ЕС и Европейският парламент имат четири месеца да проучат "Таксономията", изготвена от Европейската комисия и да изразят мотивирани възражения, ако има такива. Възраженията на Съвета на ЕС, ще бъдат взети предвид само ако поне 72% от страните от ЕС, в които живее най-малко 65% от населението на съюза, се изкажат против препоръките на ЕК.

Вече стана ясно, че Германия и Австрия не одобряват тази стратегия.

Превод и редакция: Юлиян Марков