В началото на февруари комисията на Държавната дума по въпросите на ОНД, евразийската интеграция и връзките със сънародниците ще обсъди проекта на обръщение на долната камара, внесен от фракцията на Комунистическата партия до руския президент Владимир Путин за признаването на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики, съобщи ръководителят на комисията Леонид Калашников, цитиран от TACC.

"Комисията предложи на всички фракции да дадат своите становища по това, за да можем по-нататък да приемем заключението на Комисията, а отделът за правна помощ да даде своето заключение по това предложение. След това ще обсъдим (документа) на заседание на Комисията и ще го внесем в Съвета на Думата. Това ще стане в началото на февруари“, каза Калашников пред репортери.

От своя страна ръководителят на международната комисия на Държавната дума Леонид Слуцки каза, че експерти участват и в обсъждането на обръщението до президента за признаване на ДНР и ЛНР. "Но в никакъв случай не е възможно да се разглежда като тема от първостепенна важност“, подчерта Слуцки.

На 19 януари депутати от фракцията на Комунистическата партия на Руската федерация , оглавявана от нейния лидер Генадий Зюганов, внесоха в Държавната дума проект на обръщение на камарата до руския президент Владимир Путин за необходимостта от признаване на независимостта на Донецката и Луганската народни републики. Според документа Държавната дума се обръща към държавния глава с молба да разгледа въпроса за признаването на самопровъзгласените републики "като независими, суверенни и независими държави“. В текста се казва, че депутатите "считат за обосновано и морално оправдано признаването“ на ДНР и ЛНР.

Превод и редакция: Юлиян Марков