Дания ще наеме 300 места за затвор в Косово. В бъдеще броят на новите места за затворници ще бъде увеличен до 1000, съобщи в сряда агенция Рицау, предава ТАСС.

Съответно споразумение беше постигнато между правителството на социалдемократите и Народната, Социалистическата народна Консервативната народна партии на Дания. "До 2025 г. ще има недостиг на 1000 места за лишени от свобода в наказателната система. Горд съм да кажа, че чрез това споразумение ще решим съвместно този проблем“, каза министърът на правосъдието Ник Хекеруп.

Граждани на трети страни, осъдени в Дания, ще излежават присъдите си в Косово. Има и планове за увеличаване на броя на местата в датските затвори. Мерките за 2022-2025 г., определени от междупартийното споразумение, включват допълнително финансиране в размер на 4 милиарда крони (604 милиона долара).

През последната година Министерството на правосъдието води преговори с Прищина за условията за наемане на места в затворите на страната. Очакват се още няколко срещи преди подписването на договора.

Косово обяви независимост през февруари 2008 г., като още тогава Дания я призна за суверенна държава. Повече от 60 държави, включително Русия, Индия и Китай, както и пет държави-членки на Европейския съюз, се противопоставят на признаването на Косово.

Превод и редакция: Иван Христов