Цената на газа в Европа по време на борсовата търговия в петък падна под 900 долара за хиляда кубически метра за първи път от ноември, според данни на лондонската борса ICE, предава TACC.

Цената на февруарския фючърсен договор за хъба TTF в Холандия падна към 13:00 часа българско време до под 870 долара за 1000 кубически метра или 74,325 евро за MWh (въз основа на текущия обменен курс EUR/USD, цените на ICE са представени в евро за MWh).

Общото намаление на цената на газа от началото на търговията е 15%, а спрямо историческия рекорд от миналата седмица цената на газа е намаляла повече от наполовина.

На 21 декември борсовата цена на газа в Европа за първи път в историята надхвърли границата от 2000 долара за хиляда кубически метра на фона на идващото студено време и необичайно ниските запаси в съоръженията на европейските подземни газохранилища. Въпреки това през следващите дни цената се коригира на фона на възобновяването на производството на вятърната енергия в Европа и новините, че броят на танкерите, превозващи втечнен природен газ от САЩ към Европа, се е увеличил с една трета.

На 29 декември ръководителят на "Газпром" Алексей Милер обяви, че пълненето на втората нишка на "Северен поток-2" с газ е завършено и че газопроводът е напълно готов за работа.

Освен това, според аналитичната агенция S&P Global Platts, руските компании колективно са увеличили с почти една трета доставките на втечнен природен газ за Обединеното кралство през 2021 г. в сравнение с миналата година.

Цената на фючърсите на TTF хъба е нестабилна поради спекулативни фактори и не отразява реалната цена на физическите доставки за Европа. Според "Газпром“ средната цена за износ на газ по договори през 2021 г. ще бъде 280 долара за хиляда кубически метра.

Превод и редакция: Юлиян Марков