Британският премиер Борис Джонсън и служителите в неговия офис вероятно са нарушили ограниченията заради коронавируса няколко пъти по време на първите вълни на пандемията. Това се посочва в съвместно разследване, публикувано от британските вестници The Guardian и The Independent, цитирани от TACC.

Отбелязва се, че на 15 май 2020 г. на Даунинг Стрийт 10 се е състояло празнично събитие, в което е участвал и премиера, въпреки указанието на властите на страната да се сведе до минимум прекият контакт с други хора. Според публикациите Джонсън е прекарал около 15 минути на парти, организирано по повод успешните действия на властите в борбата с пандемията. Според източници на медиите този ден около 20 служители на премиерския офис са пили алкохол, а самото събитие е приключило късно вечерта.

Вестниците подчертават, че действащите тогава правила не позволяват на британци, които не живеят под един покрив, да се срещат в големи компании на закрито. Освен това в деня на партито тогавашният министър на здравеопазването Мат Ханкок на пресконференция е призовал жителите на Обединеното кралство "да си останат у дома колкото е възможно повече“ и "да спазват правилата, да се грижат за семейството и да не рискуват здравето си“, но в същото време той също е присъствал на събитието, проведено по повод облекчаването от страна на правителството на редица други ограничения за коронавирус.

Кабинетът на Джонсън, в отговор на искане за коментар на описаните събития, заяви, че "премиерът е провел поредица от срещи през този ден, включително кратък разговор с министъра на здравеопазването и социалните въпроси и неговия екип в градината (на премиерската резиденция) след пресконференциите“. "Премиерът се върна в резиденцията малко след седем часа вечерта. Малък брой служители, чието присъствие беше необходимо по работни причини, бяха в градината на Даунинг стрийт през деня и вечерта", съобщиха от офиса на Джонсън..

На свой ред представителят на Ханкок нарече твърденията на публикациите неверни. "След пресконференцията, която приключи около 17:53, Мат (Ханкок) даде брифинг с екипа си и след това отиде в градината на резиденцията, за да докладва на министър-председателя. Той напусна Даунинг стрийт в 18:32 часа и отиде обратно в сградата на Министерството на здравеопазването“, каза неговият представител.

По-рано в Обединеното кралство избухна скандал заради коледно парти през декември 2020 г. с участието на служители от кабинета на министър-председателя, когато страната беше подложена на тежки ограничителни мерки поради пандемията. Според Daily Mirror десетки държавни служители са участвали в тържества на Даунинг стрийт 10 в разгара на втората вълна на епидемията, когато на лондончани, които не живеят заедно, беше забранено да се срещат на закрито.

На 7 декември ITV пусна невиждани досега кадри от зала за брифинг на медиите в резиденцията на министър-председателя, показващи бившия говорител на Джонсън Алегра Стратън как репетира отговори на възможни въпроси на журналисти за партито. Във видеото, заснето на 20 декември 2020 г., Стратън се смее много и разменя шеги с колеги, че "това не беше парти, а просто малко пиршество с вино и сирене“. Записът предизвика възмущение както сред обикновените британци, така и сред членовете на парламента, включително членове на Консервативната партия. Иън Блекфорд, ръководител на фракцията на Шотландската национална партия в Камарата на общините, призова Джонсън да подаде оставка заради скандала.

Първоначално Джонсън каза, че не е имало парти на Даунинг стрийт през декември миналата година и членовете на обкръжението му са спазвали всички необходими правила, но на 8 декември, изказвайки се в Камарата на общините на британския парламент, ръководителят на правителството обеща да провери инцидента. Той изрази възмущение от поведението на Стратън във видеото и се извини, че си е позволила да се шегува с възможността да пренебрегне разпоредбите за коронавирус. В същото време премиерът повтори, че според информацията, с която разполага, партито, на което е щяло да бъдат нарушени ограниченията, не е проведено.

Освен това миналата седмица имаше съобщения в пресата, че е организирана коледна викторина за служителите на Даунинг стрийт през декември 2020 г. Много служители са участвали в нея в дистанционен формат чрез видеоконферентна връзка, но някои са присъствали лично в самата резиденция, което също противоречи на правилата, приложими тогава.

На този фон рейтингът на одобрение на Джонсън падна до рекордно ниско ниво за целия му мандат начело на правителството. Според последното проучване на социологическия институт YouGov сега само 24% от анкетираните са се изказали положително за премиера, докато 66% от жителите на кралството са изградили отрицателно мнение за него (останалите не са изразили отношението си).

Превод и редакция: Юлиян Марков