Авангардни подразделения от Русия вече са пристигнали в Казахстан и са започнали да изпълняват задачите си, като част от Колективните миротворчески сили на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ), съобщава ТАСС.

"В съответствие с решението на Съвета за колективна сигурност на ОДКБ, прието на 6 януари 2022 г., Колективните мироопазващи сили на ОДКБ бяха изпратени в Република Казахстан за ограничен период от време, за да стабилизират и нормализират ситуацията“, обясняват от секретариата на организацията.

Те отбелязаха, че авангарда на руските части от мироопазващия контингент "вече са започнали да изпълняват поставените задачи“.

Според организацията мироопазващите сили включват подразделения на въоръжените сили на Русия, Беларус, Армения, Таджикистан и Киргизстан. "Основните задачи на Колективните мироопазващи сили на ОДКБ ще бъдат защитата на важни държавни и военни обекти, подпомагане на силите на реда и закона на Република Казахстан за стабилизиране на ситуацията и връщането й в правното поле“, подчертават от ОДКБ и посочват, че прехвърлените в средноазиатската страна части са от руските Въздушно-десантни войски, които са транспортирани със самолети на Въздушно-космическите сили.

Протестите в Казахстан започнаха на 2 януари в градовете Жанаозен и Актау, Мангистауска област (югозападната част на страната), където жителите протестираха срещу високите цени на втечнения газ. Два дни по-късно избухнаха бунтове в Алмати (югоизток) и други градове в цялата република, имаше сблъсъци с полицията. Има жертви. Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев въведе извънредно положение в цялата страна за две седмици и правителството беше освободено. В изказване на заседание на Съвета за сигурност той призова замесените в погромите терористи и каза, че се е обърнал за помощ към партньорите си от ОДКБ. Съветът за колективна сигурност на ОДКБ реши да изпрати миротворци в Казахстан, за да стабилизират ситуацията.

Превод и редакция: Иван Христов