Президентът на Аржентина Алберто Фернандес заяви, че подкрепя развитието на сътрудничеството с Русия и освобождаването на страната му от икономическа зависимост от Съединените щати, предава TACC.

На среща в Кремъл с руския президент Владимир Путин той отбеляза, че Аржентина е изправена пред сложна икономическа ситуация, включително голям външен дълг. В същото време страната се е ориентирала към САЩ от 90-те години на миналия век, а икономиката й до голяма степен зависи от Съединените щати, каза аржентинският лидер. Според Фернандес дългът на Аржентина към Международния валутен фонд е възникнал "също заради тези отношения“.

"И аз много упорито и настойчиво заставам зад това Аржентина най-накрая да се отърве от тази зависимост от МВФ и САЩ и да отворим нови възможности. По-специално сътрудничеството с Русия е много важно за нас", каза Фернандес. Той увери Путин, че Аржентина наистина иска да развива сътрудничество с Русия.

През май 2018 г. на фона на рязкото обезценяване на националната валута предишният президент на страната Маурисио Макри се обърна за помощ към МВФ. Фондът одобри предоставянето на Аржентина на заем от 57 милиарда долара. Подписаното споразумение предвижда серия от реформи, насочени към намаляване на инфлацията и бюджетния дефицит.

През 2019 г. в Аржентина се проведоха президентски избори, които бяха спечелени от Фернандес. По това време страната успя да получи около 44 милиарда долара от МВФ, новото правителство отказа останалата сума. След победата Фернандес каза, че смята за необходимо да се преговаря с кредиторите за отлагане на плащанията, за да се даде възможност на аржентинската икономика да се развива и изплаща дългове. Държавният глава многократно изтъкна рекордния размер на заема и нарушения при отпускането му на страната.

Превод и редакция: Юлиян Марков