Таен експериментален космически самолет ще извърши нов тип специализирана спирачна маневра, докато навлиза отново в земната атмосфера. Това съобщиха космическите сили на САЩ.

Тайният дистанционно управляван космически кораб X-37B е разработен от Boeing, за да служи за неизвестни цели в служба на Министерството на отбраната на САЩ. Въпреки че мисиите му са класифицирани, известно е, че преди това е служил като платформа за тестване на въздействието на слънчевата радиация върху семената, пише LiveScience.

Отбелязва се, че в своята маневра самолетът ще изпълни airbraking – поредица от контролирани спускания в земната атмосфера, при които корабът умишлено използва аеродинамично съпротивление, за да промени орбитата си, без да изразходва твърде много гориво. Секретарят на ВВС Франк Кендъл заяви:

"Тази нова и ефективна поредица от маневри демонстрира ангажимента на Космическите сили за постигане на новаторски иновации, докато изпълняват мисии за национална сигурност в космоса“.

Тестовете за въздушно спиране ще позволят на кораба да промени орбитата си бързо и непредвидимо, което може временно да попречи на други страни да го проследят.

X-37B започна седмата си мисия през декември 2023 г. след изстрелването на тежката ракета Falcon Heavy на SpaceX. Той се контролира както от Космическите сили, така и от Дирекцията за бързи способности на Департамента на ВВС, служба на ВВС, която съществува, за да разшири границите на военните технологии.

Отбелязва се, че по време на изстрелването параметрите на мисията включват "работа на космически самолет за многократна употреба в нови орбитални режими“. Космическият кораб работи в силно елиптична орбита, която го отвежда на разстояние между 1000 км от повърхността на Земята и повече от 35 750 км от нея.

Известно е, че устройството се управлява дистанционно, има дължина около 9 метра и височина 3 метра и може да се върти в околоземна орбита след изстрелване с помощта на ракета. Той е подобен на миниатюрна космическа совалка и може да се използва повторно, тъй като може да кацне на писта в края на всяка мисия.

Изключение прави сервизният модул X-37B, който съхранява част от техническото оборудване на космическия кораб: той трябва да бъде изхвърлен от кораба преди кацане. Той може да остане в космоса години наред, обикаляйки около Земята за 908 дни, зареждайки батериите си с помощта на бордови слънчеви панели.

Космическите сили на САЩ очертаха целите на предишните мисии X-37B като "работа в нови орбитални режими, експериментиране с технологии за осъзнаване на космическото пространство и изучаване на ефектите от радиацията върху материалите на НАСА“. Те също така споменаха експерименти за прехвърляне на слънчева енергия от космоса на земята с помощта на устройство.

Параметрите на последната мисия включват "експериментиране с технологии за пространствено осъзнаване" - системи, използвани за откриване и проследяване на обекти в орбитата на Земята.

"Като се има предвид дългата орбита на космическия кораб, той потенциално може да проследява сателити в околоземна орбита, включително вражески сателити“, се отбелязва в статията.