Британското списание The Economist представи корицата на следващото си издание, която загатва за тенденциите и предизвикателствата, с които човечеството ще се сблъска през следващата година.

Една от важните точки са изборите. Такива ще се проведат в повече от 70 държави с общо население от 4,2 милиарда души. Изходът от тях ще определи бъдещето на голяма част от планетата, подчертава изданието.

Споменава се и за изкуствения интелект, който предоставя нови възможности, но и едновременно с това представлява и заплаха за човечеството. "Цифровият контрол ще стане тотален“, е заключението на редакцията.

Предупрежденията продължават: упадъкът на световната икономика и търговия е неизбежен, уверяват ни авторите.

На корицата се забелязва, че президентите на Украйна и Руската федерация са един срещу друг. "Може би времето за война между Русия и Украйна изтича“, гласи предположението. Над снимката на Путин е разположен силует на Доналд Тръмп с въпросителна, което може да означава, че в Москва ще се надяват републиканците да спечелят президентските избори. Интересното е, че над Зеленски има портрет на жена, "която може да го замени. Елена Зеленская?“.

От корицата може да се направи също и заключение, че през следващата година държавите ще бъдат фокусирани върху климата, зелената енергия, енергийния недостиг, редките метали и проблемите на Арктика. Китай, от друга страна, ще се интересува от евтина енергия, редки метали, електрически превозни средства и натрупване на злато.

Може да се предположи, че според The Economist интересите на САЩ и Китай ще се сблъскат в Южна Америка и Югоизточна Азия.