Световното население се е увеличило със 75 милиона души през изминалата година и на Нова година ще достигне повече от 8 милиарда души, според данни, публикувани от Бюрото за преброяване на населението на САЩ, предава Associated Press.

Световният темп на растеж през изминалата година беше малко под 1%. В началото на 2024 г. всяка секунда в света се очакват 4,3 раждания и двa смъртни случаи, според данните на Бюрото за преброяване на населението.

Темпът на растеж за Съединените щати през изминалата година e 0,53%, около половината от световната цифра. САЩ добавиха 1,7 милиона души и ще имат население на Нова година от 335,8 милиона души.

Ако сегашното темпо продължи до края на десетилетието, 2020-те години може да станат десетилетието на най-бавно нарастване на населението в историята на САЩ, като се очаква  темп на растеж от по-малко от 4% за 10-годишния период от 2020 до 2030 г., отбелязва Уилям Фрей, демограф в The Brookings Institution.

Десетилетие с най-малък растеж досега е това след Голямата депресия през 30-те години на миналия век, когато темпът е 7,3%.

"Разбира се, растежът може да се ускори малко, след като напуснем годините на пандемията. Но все още ще бъде трудно да стигнем до 7,3%“, казва Фрей.

В началото на 2024 г. се очаква в Съединените щати да има едно раждане на всеки девет секунди и една смърт на всеки 9,5 секунди. Имиграцията обаче ще предпази населението от спад. Очаква се нетната международна миграция да добавя по един човек към населението на САЩ на всеки 28,3 секунди. Тази комбинация от раждания, смъртни случаи и нетна международна миграция ще увеличава населението на САЩ с един човек на всеки 24,2 секунди.