Президентът на Франция Еманюел Макрон отдаде почит на титана на френското кино Ален Делон, който почина на 88-годишна възраст.

"Господин Клайн или Роко, Леопардът или Самураят, Ален Делон изигра легендарни роли и накара света да мечтае. Подари незабравимият си лик, за да разтърси живота ни.

Меланхоличен, популярен, потаен, той беше повече от звезда: френски паметник", пише Макрон в социалната мрежа Х.

Министърът на културата на страната Рашида Дати написа:

"Талантът, харизмата и аурата му го направиха предопределен за холивудска кариера още в млада възраст, но той избра Франция".

Други водещи френски личности се присъединиха към почитта към Делон, който участва в редица класически френски филми през своята кариера, продължила повече от половин век.

Бившият министър на културата на Франция Джак Ланг нарече Делон "актьорски гигант, невероятен... принц на киното".

"Той беше изключително скромен, сдържан, умерен, срамежлив в същото време, дори и да се изразяваше брутално от време на време, той го правеше с размах"

Ерик Кьоти от Les Républicains пише, че Делон е отделна звезда: "Франция скърби за един свещен гигант, който съществуваше в ежедневието на французите от поколения наред и който ще продължи да ни вълнува още дълго време".

Френският писател и кинорежисьор Филип Лабро пише: "Сбогом, приятелю. Една прекрасна колекция от филми, една невероятна и завладяваща личност. Красотата не е достатъчна, за да обясни изключителната еволюция на таланта му. Той беше абсолютната звезда. Самураят".

Фондация "Бриджит Бардо“, посветена на защитата на животните, отдаде почит на "един изключителен човек, незабравим артист и голям приятел на животните“ в изявление, публикувано в социалните медии. Делон беше "близък приятел“ на френската филмова легенда Бриджит Бардо, "която е дълбоко натъжена от кончината му", се посочва в изявлението. "Губим един ценен приятел и човек с голямо сърце."

Френският филмов продуцент Ален Терзиан заяви, че Делон е бил "последният от гигантите“.

"Това е страница, която се обръща в историята на френското кино", заяви той пред радио France Inter. Терзиан, който е продуцент на няколко филма, режисирани от Делон, си спомня, че "всеки път, когато той пристигаше някъде... имаше някакво почти мистично, почти религиозно уважение. Той беше завладяващ".