Министърът на икономическото сътрудничество и развитие на Германия Свеня Шулце е предупредила африканските страни да не си сътрудничат с Русия и нейния президент Владимир Путин и е нарекла срещата в Санкт Петербург "PR шоуто на Путин", цитира Die Zeit.

"Всеки, който обещава евтина руска пшеница на африканските страни и в същото време бомбардира украинските зърнени пристанища, не иска да се бори с глада, а само да създава нови зависимости“, е заявила тя пред вестниците на медийната група Funke преди началото на среща на върха на Африка в Санкт Петербург.

Русия се държи антиколониално само в реториката, всъщност нейните действия в Африка са насочени към зависимост и експлоатация". Шулце е нарекла срещата в Санкт Петербург " PR шоуто на Путин ".

На втората си среща на върха в Африка Русия иска да разшири сътрудничеството със страните от континента. Руските доставки на зърно и торове за африканските страни също са в центъра на вниманието, след като Москва отмени споразумението, позволяващо украинското зърно да бъде транспортирано през Черно море, пише германското издание.

Заради морската блокада във войната срещу Украйна, Русия е обвинена, че изтегля големи количества пшеница и царевица от световния пазар и по този начин повишава цените на храните. Зърното от Украйна, както и това от Русия, се смятат за важен принос в борбата с глада в света.

Шулце е заявила, че Русия изнася "оръжия, фалшиви новини и наемници, често с фатални последици. По отношение на политиката за развитие Русия няма какво да предложи на африканските страни. Но срещата с Путин също е "възможност за нашите африкански партньори да изправят руския президент с техните искания. Краят на войната и безпрепятственият износ на украинско зърно са в интерес на целия свят“.