Тази седмица Китай направи голяма крачка напред в опита си да създаде конкурент на Starlink на SpaceX, като изстреля първите от това, което се надява да бъде съзвездие от 14 000 сателита, излъчващи високоскоростен интернет от космоса, предава CNN.

Осемнадесет спътника са изведени в ниска околоземна орбита (НОО) във вторник при първото изстрелване на съзвездието Qianfan или Spacesail, подкрепено от правителството, съобщават държавните медии.

Съзвездието, което местните медии определят като китайския отговор на Starlink на американската компания SpaceX, има за цел да се присъедини към няколко планирани или действащи мащабни космически проекта на доставчици от различни държави, предлагащи високоскоростен сателитен интернет.

Водещ в тази група е Starlink, който има повече от 6 000 сателита в орбита и амбиции да се разшири до 42 000. Очаква се тя да остане доминиращ играч и през следващите години, като се има предвид нейната преднина и напредналите възможности за изстрелване.

Въпреки че повечето хора имат достъп до интернет чрез кабели и друга наземна инфраструктура, сателитната интернет връзка се превърна във важна услуга за селските райони, районите с недостатъчно ресурси и районите, засегнати от бедствия. Тя се разглежда и като ключова за разширяването на технологии като автономни автомобили и други устройства с достъп до интернет - отрасли, в които Китай иска да бъде водещ.

Qianfan, известен също като G60 Starlink, е сред трите планирани китайски мегасъзвездия, в рамките на които през следващите години фирмите в страната ще изстрелят близо 40 000 сателита в ниска околоземна орбита (дефинирана като не повече от 1 200 мили над планетата). Така наречените мегасъзвездия се отнасят до мрежи от стотици или хиляди спътници в орбита.

Изстрелването се извършва в момент, когато Китай засилва търговския си космически сектор като част от по-широкия стремеж на Пекин да затвърди мястото си на доминираща сила в космическото пространство. Страната вече е постигнала огромен напредък в амбициозната си национална космическа програма, която има за цел да изпрати астронавти на Луната до 2030 г., като същевременно изстрелва военни сателити за навигация, комуникация и наблюдение.

Експертите смятат, че контролът върху съзвездието от високоскоростни спътници в зоната LEO може да бъде от полза за Китай, тъй като ще даде възможност на неговите фирми да предлагат услуги в страната и по света, като същевременно ще засили дипломатическото влияние на Пекин, контрола върху потока от данни и националната сигурност.

Разгръщането на Qianfan, която се управлява от подкрепяната от правителството на Шанхай Shanghai Spacecom Satellite Technology (SSST), ще бъде и тест за способността на Китай да произвежда и изстрелва сателити в голям мащаб и в кратки срокове.

Според държавния телевизионен оператор CCTV съзвездието ще нарасне до повече от 600 сателита до края на 2025 г., а до 2030 г. планира да достигне повече от 14 000 сателита, предоставящи високоскоростен интернет в световен мащаб.