Съюзниците от НАТО са постигнали споразумение относно регионалните планове, в които се описва как Алиансът ще отговори на руска атака, преодолявайки турска блокада един ден преди лидерите да се съберат за срещата на върха във Вилнюс, са заявили трима дипломати пред Reuters.

НАТО в продължение на десетилетия не е виждало нужда от широкомащабни отбранителни планове, тъй като е водело по-малки войни в Афганистан и Ирак и е приемало, че определено постсъветска Русия вече не представлява заплаха за съществуването.

Но с най-кръвопролитната война в Европа от 1945 г. насам, която бушува точно отвъд нейните граници в Украйна, сега тя предупреждава, че трябва да разполага с всички планове много преди да избухне конфликт с подобен противник като Москва.

Турция е блокирала одобрението на плановете заради формулировката за географски местоположения като Кипър.

Лидерите на НАТО се събират във Вилнюс на 11-12 юли за среща на върха, която ще обсъди членството на Швеция и бъдещите отношения на Алианса с Украйна.

Като очертава своите регионални планове, НАТО също така ще даде на страните насоки как да модернизират своите сили и логистика.

Необходимостта от финансиране на тази фундаментална промяна е една от причините лидерите да повишат целта за военни разходи на Алианса във Вилнюс, превръщайки настоящата цел от 2% от националния БВП в минимално изискване.

Представители на НАТО смятат, че ще са необходими няколко години, за да бъдат напълно изпълнени плановете, но подчертават, че Алиансът може да се насочи към битка веднага, ако е необходимо.