Съвместно военноморско учение на САЩ и Турция в Източното Средиземноморие, което никога не беше обявено от Анкара, и изявленията на отиващия си посланик на САЩ Джеф Флейк, публикувани от Politico, който подчерта, че Турция във времена на смут е още по-важна, се разглеждат като признаци на сътрудничество и възстановяване на ангажиментите между двете страни, пише Kathimerini.

Учението се проведе на 13-17 август в района на Източното Средиземноморие с участието на турския десантен кораб и безпилотен самолетоносен кораб TCG Anadolu, както и турската фрегата Gokova и американския десантен кораб USS Wasp и фрегатата Oak Hill.

Учението не беше обявено от Министерството на отбраната на Турция и беше разкрито от изявление на командването на USS Wasp, което публикува снимките.

Опозиционната Републиканска народна партия обвини турското правителство в лицемерие, тъй като твърдеше, че американски кораби подкрепят Израел

Междувременно в коментарите си, публикувани от Politico, Флейк заяви миналата седмица: "Когато светът е в мир, Турция е във важна позиция само заради географията. Но когато светът е в катаклизъм, тогава това е още по-важно“.