Съветът за сигурност на ООН ще заседава за зърнената сделка, от която Русия излезе в началото на седмицата, съобщава германският вестник Die Zeit.

Темата на заседанието ще бъдат хуманитарните последици от решението на Русия да не удължи споразумението, поясниха от британското представителство в международната организация. Обединеното кралство е настоящият председател на органа, припомнят от редакцията.

От края на споразумението нито един товарен кораб не е влязъл или напуснал южните украински пристанища, които вече няколко поредни дни са обстрелвани от руските сили.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди "категорично" атаките срещу Одеса и други пристанища. Те представляват нарушение на международното хуманитарно право, припомни той. Освен това спирането на споразумението вече оказва негативно влияние върху световните цени на царевицата и пшеницата.

Това нанася щети на всички, "но особено на уязвимите хора от Глобалния Юг“, допълни Гутериш. Няколко държави в Близкия изток и Африка доставят зърно от Украйна, която е един от най-големите износители на селскостопанския продукт света. Русия също е основен износител на зърно – който в момента се възползва от повишените цени след края на споразумението, твърди изданието.