След кратко обсъждане, Съветът на Федерацията на Русия в сряда единодушно одобри законопроект, който ще позволи на властите да конфискуват пари, ценности и други активи от хора, осъдени за разпространение на "умишлено невярна информация“ за армията на страната, пише Associated Press.

Законопроектът, който беше одобрен еднакво бързо от долната камара миналата седмица, се очаква да получи подписа на руския президент Владимир Путин и скоро да стане закон.

Председателят на долната камара Вячеслав Володин обясни, че мярката ще засили наказанието за "предателите, които хвърлят кал върху нашата страна и нашите войски“ и ще "лиши тези негодници от почетни титли, ще конфискува техните активи, пари и други ценности“.

Медията коментира, че руските официални лица използват съществуващия закон срещу "дискредитирането“ на военните, който обхваща престъпления като "оправдаване на тероризма“ и разпространение на "фалшиви новини“ за въоръжените сили, за да накарат критиците на Путин да млъкнат. Множество активисти, блогъри и обикновени руснаци получиха дълги присъди затвор.

Новият закон за конфискация ще се прилага за хора, които са осъдени за публично подбуждане към "екстремистки дейности“ и призоваване към действия, които биха навредили на сигурността на държавата или "дискредитират“ въоръжените сили.

Законопроектът не включва недвижими имоти сред активите, които подлежат на запор. Драконовското законодателство от съветската епоха разрешаваше и изземването на жилища за различни престъпления.