На срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик бе подписана политическа декларация за създаване на регистър на щетите, причинени от агресията на Русия срещу Украйна, предава Укринформ, като се позовава на съобщение в Telegram канала на премиера на страната Денис Шмихал.

"Те току-що подписаха политическа декларация в Рейкявик за създаване на регистър на щетите, причинени от агресията на Русия срещу Украйна. Благодаря на Съвета на Европа и на всички държави-членки, които подкрепиха това важно решение на високо ниво“, написа Шмихал.  

По думите му регистърът е важен етап по пътя към справедливост и обезщетение за щетите, нанесени от Русия на Украйна и украинците. Сега е необходимо да се осигури работата на регистъра, за да може жертвите на руската агресия да подават молбите си, се казва още в съобщението на Шмихал.

 "Нашата цел е да създадем всеобхватен компенсационен механизъм, който ще гарантира, че Русия ще изплати пълна компенсация на Украйна в съответствие с международното право. По-специално за сметка на руски активи в света. Вървим към целта заедно с нашите партньори“, подчерта ръководителят на кабинета в Киев.