Съветът на Европа прие единадесети пакет от икономически и индивидуални ограничителни мерки, предназначени да засилят съществуващите санкции на ЕС и да предприемат мерки срещу тяхното заобикаляне, като по този начин допълнително подкопават военната машина на Путин и неговите приходи, се посочва на официалната интернет страница на Съветът на Европа.

"Нашите санкции вече нанасят тежък удар върху руската икономика и върху способността на Кремъл да финансира своята агресия. Днешният пакет засилва нашия натиск върху Русия и военната машина на Путин. Като се справим със заобикалянето на санкциите, ние ще увеличим максимално натиска върху Русия, като я лишим допълнително от ресурсите, от които толкова отчаяно се нуждае, за да не ѝ позволим да продължи незаконната си война срещу Украйна", се посочва в съобщение от Жозеп Борел, върховен представител по външните работи и политиката на сигурност

Договореният пакет включва следните мерки:

Инструменти за заобикаляне (на предишните санкции)

За да се справи с нарастващото заобикаляне на санкциите на ЕС, ЕС реши допълнително да засили двустранното и многостранното сътрудничество с трети държави и предоставянето на техническа помощ.

Само в случаите, когато сътрудничеството не доведе до желаните резултати, ЕС ще предприеме бързи, пропорционални и целенасочени действия, които имат за цел единствено да лишат Русия от ресурсите, които й позволяват да продължи своята агресивна война срещу Украйна под формата на подходящи индивидуални мерки, насочени към участието на оператори от трети държави в улесняването на заобикалянето.

Съюзът ще се включи отново в конструктивен диалог с въпросната трета държава след приемането на такива индивидуални мерки.

В случай, че въпреки индивидуалните санкции и по-нататъшния ангажимент, заобикалянето остане значително и системно, ЕС ще има възможността да предприеме изключителни, последни мерки. В този случай Съветът може единодушно да реши да ограничи продажбата, доставката, трансфера или износа на стоки и технологии, чийто износ за Русия вече е забранен – по-специално продукти и технологии на бойното поле – до трети страни, чиято юрисдикция е доказано, че продължава и има висок риск от използване за заобикаляне на санкциите.

Транзитна забрана

С цел допълнително минимизиране на риска от заобикаляне на санкциите, днешното решение забранява транзита през територията на Русия на повече стоки и технологии, които могат да допринесат за военното и технологичното укрепване на Русия или за развитието на сектора на отбраната или сигурността, стоки и технологии подходящи за използване в авиационната или космическата индустрия и реактивно гориво и горивни добавки, изнасяни от ЕС за трети страни.

Вносно-износни контроли и ограничения

Съветът добави допълнителни 87 субекти към списъка на субектите, които пряко подкрепят руския военен и индустриален комплекс в неговата агресивна война срещу Украйна. Те ще бъдат обект на по-строги експортни ограничения по отношение на стоки и технологии с двойна употреба .

Списъкът включва четири ирански субекта, които произвеждат безпилотни летателни апарати ( дронове ) и ги предоставят на Русия, други субекти от трети страни, участващи в заобикалянето на търговските ограничения, и някои руски субекти, участващи в разработването, производството и доставката на електронни компоненти за руската армия и индустриален комплекс.

Освен това днешното решение разширява списъка с ограничени артикули, които биха могли да допринесат за технологичното подобряване на сектора на отбраната и сигурността на Русия, за да включва: електронни компоненти, полупроводникови материали, оборудване за производство и тестване на електронни интегрални схеми и печатни платки, прекурсори на енергийни материали и прекурсори за химически оръжия, оптични компоненти, навигационни инструменти, метали, използвани в отбранителния сектор и морско оборудване.

Излъчване

За да се справи със систематичната международна кампания на Руската федерация за медийна манипулация и изопачаване на факти, насочена към засилване на стратегията ѝ за дестабилизиране на съседните ѝ държави, ЕС и неговите държави-членки, Съветът разшири спирането на лицензите за излъчване на още пет медии издания: RT Balkan, Oriental Review, Tsargrad, New Eastern Outlook и Katehon. Тези издания са под постоянния пряк или непряк контрол на ръководството на Руската федерация и са използвани от последното за неговите непрекъснати и съгласувани пропагандни действия, насочени срещу гражданското общество в ЕС и съседните страни, като грубо изопачават и манипулират фактите.

По-специално, пропагандата многократно и последователно е насочена към европейски политически партии, особено по време на изборни периоди, както и към гражданското общество, търсещите убежище, руските етнически малцинства, половите малцинства и функционирането на демократичните институции в ЕС и неговите държави-членки.

В съответствие с Хартата на основните права тези мерки няма да попречат на тези медии и техния персонал да извършват дейности в ЕС, различни от излъчване, например изследвания и интервюта.

Пътища и пристанища

ЕС разшири забраната за транспортиране на стоки в ЕС по шосе до ремаркета и полуремаркета, регистрирани в Русия, включително когато се теглят от камиони, регистрирани извън Русия.

Освен това, с оглед на рязкото увеличаване на измамните практики от кораби, превозващи суров нефт и петролни продукти, Съветът реши да забрани достъпа до пристанищата и шлюзовете на ЕС на всички кораби, които извършват прехвърляне от кораб на кораб, ако компетентните органи имат разумни основания причина да се подозира, че корабът или нарушава забраната за внос на руски суров петрол и петролни продукти по море в ЕС, или транспортира руски суров петрол или петролни продукти, закупени над горната граница на цените, договорена от Коалицията за ограничаване на цените.

Същата забрана ще важи за кораби, когато компетентните органи имат солидни основания да подозират, че незаконно се намесват, изключват или по друг начин дезактивират навигационната си система при транспортиране на руски суров петрол и петролни продукти в нарушение на международни споразумения, правила и стандарти.

Енергия

Временната дерогация, предоставена на Германия и Полша за доставка на суров петрол от Русия през северния участък на петролопровода "Дружба“, ще приключи. Но петролът с произход от Казахстан или друга трета страна ще може да продължи да преминава през Русия и да се внася в ЕС чрез петролопровода "Дружба“.

Индивидуални 

В допълнение към икономическите санкции, Съветът реши да включи в списъка значително количество допълнителни физически и юридически лица .

Заден план

В заключенията на Европейския съвет от 23 март 2023 г. ЕС повтори решителното си осъждане на агресивната война на Русия срещу Украйна, която представлява явно нарушение на Устава на ООН. ЕС също така повтори, че остава ангажиран с поддържането и увеличаването на колективния натиск върху Русия, включително чрез възможни допълнителни ограничителни мерки.

В заключенията на Европейския съвет също така се подчертава важността и неотложността от засилване на усилията за гарантиране на ефективното прилагане на санкции на европейско и национално ниво и неговия твърд ангажимент за ефективно предотвратяване и противодействие на заобикалянето им във и от трети държави.

ЕС стои твърдо и изцяло до Украйна и ще продължи да предоставя силна политическа, икономическа, военна, финансова и хуманитарна подкрепа на Украйна и нейния народ толкова дълго, колкото е необходимо.

Съответните правни актове скоро ще бъдат публикувани в Официален вестник на ЕС.