Съветът на Европейския съюз въведе допълнителни ограничителни мерки срещу най-голямата руска компания за добив на диаманти "Алроса“ и нейния изпълнителен директор Павел Мариничев, предава ТАСС.

"В съответствие със забраната за [руските] диаманти, която въведохме в 12-ия кръг от санкции, днес ЕС постави в черния списък "Алроса“, най-голямата компания за добив на диаманти в света, и нейния главен изпълнителен директор“, написа Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел в социалната мрежа X (бившата Twitter). Той подчерта, че Европейският съюз налага санкционни забрани върху руските диаманти "в координация със страните от Г-7“.

Съветът на ЕС обяви в изявление, че е поставил в черния списък "една компания и едно физическо лице“. "Компанията "Алроса“ и нейният изпълнителен директор Павел Мариничев са включени в черния списък. "Алроса“ е най-голямата компания за добив на диаманти, собственост на руската държава и отговаря за 90% от производството на диаманти в Русия", се казва в документа.

Забраната за внос на ювелирни диаманти от Русия в страните от ЕС влезе в сила на 1 януари 2024 година като част от 12-ия пакет от санкции. Не се отнася за индустриални диаманти и лични бижута на преминаващи границата. Руският черен списък включва почти 1950 физически и юридически лица, чиито активи подлежат на замразяване в ЕС. На подсъдимите е забранено и да влизат в страните от Общността.