Съветникът на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп – генерал-лейтенант в оставка Кийт Келог, заяви в интервю пред The Voice of America, че ако Украйна не започне разговори за мир с Русия, тя ще продължи да понася големи загуби на човешки живот в градовете си. По думите му ако Украйна не влезе в преговори с Руската федерация с неприемливи искания, тогава ще има нужда от посредник, който може да седне и действително да постигне споразумение и с двете страни.

"Може да е Тръмп. Президентът Тръмп вярва, че може да го направи. Кой друг би могъл да го направи? Турският президент Ердоган, мислите ли, че той би могъл да го направи? Не, той няма да го направи. Шолц от Германия, как мислите, ще го направи ли? Не, той няма да направи това. Макрон се опита, но не го направи. Значи и този вариант отпада", отбеляза той.

Келог смята, че Украйна се нуждае от някой, с когото и двете страни могат да разговарят. Според него Тръмп говори и с двете страни, но президентът Байдън не го прави.

"Ако Украйна не иска да преговаря, добре, но тогава приемете факта, че ще имате огромни загуби в градовете, вашите деца ще продължат да бъдат убивани, че ще имате не 130 хиляди, а 230-250 хиляди загинали. Демографски какво ще даде това на страната? Трябва да приемете факта, че може би заплахата ще остане за Киев, че повече щети ще бъдат нанесени на Харков. Или ще кажете, че е време може би да си вземете почивка и да измислите как да изтласкате руснаците оттам, за да не заграбят повече земя, и как да постигнем дългосрочно мирно споразумение?", посочи съветникът.

Той припомни, че от НАТО вече са заявили, че няма да подкрепят влизането на Украйна в Алианса, докато войната не приключи.

"Е, това е. И така, въпросът е ще накарате ли 32 страни да се съгласят? Но те се съгласиха, че докато има битки, не може. Това е реалността и тук имате нужда от някой, който ще участва в преговори като посредник и казвайки "не, това е мястото, където искаме да отидем“, добави Келог.

Според него хората на Запад не осъзнават мащаба на тази война.

"Това е най-голямата война в Европа след Втората световна война. Тя се води между двете най-големи държави в Европа. Загубите са абсолютно ужасяващи. Повече, отколкото загубихме във Виетнам, повече, отколкото руснаците загубиха в Афганистан. Не може да продължат да се трупат такива загуби. Това е твърде голяма страна. Бях там. Бях в Изюм, бях в Харков и видях какво направиха руснаците. Не обичам руснаците. Трябва да намерим начин (да го защитим). Трябва да има начин да поправим това“, обясни той.

Съветникът увери, че никой не казва на Украйна да се откаже от земите си и Тръмп не е казал това по време на дебата с президента Байдън.