Във Венецуела днес (27 юли) се провеждат президентски избори, на които гласоподавателите ще решат дали настоящият държавен глава Николас Мадуро ще получи трети пореден мандат или ще подкрепят кандидата на опозицията Едмундо Гонсалес Урутия, предава Reuters.

Западните меди определят вота като най-значимите избори през четвъртвековното управление на социалистическата партия, като президентът Николас Мадуро е уверен в победата си, въпреки че опозицията привлича пламенна подкрепа и предупреждава за възможни нередности.

Лидерът на опозицията Мария Корина Мачадо е звездата на коалиционната кампания, дори след като забраната за заемане на публични длъжности я принуди да предаде щафетата на кандидата Едмундо Гонсалес, 74-годишен бивш дипломат, известен със спокойното си поведение.

Гонсалес получи подкрепата дори на някои бивши поддръжници на управляващата партия, но опозицията и наблюдателите поставиха под въпрос дали вотът ще бъде честен, като посочват, че решенията на изборните органи и арестите на служители на опозицията имат за цел да създадат пречки.

Мадуро, чието преизбиране през 2018 г. се смята за измама от САЩ, твърди, че страната има най-прозрачната избирателна система в света и предупреди за "кървава баня", ако загуби.

Хората, които са присъствали на заключителния митинг на Мадуро в Каракас в четвъртък (25 юли), са говорили с ентусиазъм за покойния му ментор - дългогодишния социалистически президент Уго Чавес и са заявили, че Мадуро, който е на власт след смъртта на Чавес през 2013 г., продължава наследството на предшественика си за подпомагане на бедните.

"Николас Мадуро изгражда страната и продължава наследството на командира Чавес", споделя 54-годишният Конде Миранда, който пътува от южния град Сиудад Гуаяна, за да присъства.