Една от най-мощните бури тази година удари южната част на Китай и се очаква по-късно днес (6 септември) да достигне популярния туристически остров Хайнан, предава ВВС.

Влаковете, корабите и полетите в провинцията са спрени за втори ден, а училищата в някои части на южния регион остават затворени, тъй като супер тайфунът "Яги" се приближава.

Силата на "Яги" се удвои, след като в началото на седмицата опустоши северната част на Филипините. В момента в близост до окото му духат ветрове със скорост до 240 км/ч.

Метеоролозите твърдят, че "Яги" може да причини "катастрофални" щети в Хайнан и съседната провинция Гуандун, която е и най-многолюдната китайска провинция.

"Яги" е "изключително опасен и мощен" супертайфун, който скоро ще достигне "потенциално катастрофално" сушата, пише Центърът за предупреждение за тропически циклони в Индийско-тихоокеанския регион в препоръка от четвъртък.

Супер тайфунът е равен на ураган от категория 5.

Властите в Хайнан наредиха всички туристически атракции да бъдат затворени, като предупредиха за "мощни и разрушителни ветрове".

Затворен е и най-дългият морски преход в света - главният мост, свързващ Хонконг с Макао и Жухай в Гуандун.

От четвъртък в някои части на региона се наблюдават проливни дъждове и силни ветрове. Китайските метеорологични служби очакват валежите да достигнат до 500 мм.

За Хайнан, който може да се похвали с пясъчни плажове и чисти води, тайфуните не са чужди. Но само девет от 106-те тайфуна, които са се стоварили върху Хайнан от 1949 г. до 2023 г., са били класифицирани като "супер тайфуни".