Във вторник, 5 март, латвийският кабинет на министрите одобри план за военно укрепване на източната граница с Русия и Беларус на стойност 303 милиона евро, съобщава Delfi.

Отбелязва се, че стратегията за укрепване на отбраната и мобилността на източната граница е част от Балтийската отбранителна линия. Тя ще включва разполагане на опорни точки за подразделения на Националните въоръжени сили по границата с Русия и Беларус.

Това са отбранителни съоръжения, укрепени позиции, препятствия, противотанкови ровове и складове за боеприпаси. За пет години отбранителната индустрия ще инвестира 303 милиона евро в укрепване на границите. Предвижда се работата да започне през март.

Укрепването на границата в Латвия ще започне с разкопаване на пътища и изграждане на пропуски, а по-късно и ров.

Освен това ще бъдат монтирани различни препятствия: противотанковите ровове ще бъдат укрепени с бетонни конструкции "зъби на дракон“ и противотанкови мини. Поставянето на препятствията ще бъде съобразено с терена, като се използват естествени прегради - блата, гори и други природни обекти, се отбелязва в доклада.

Ще бъдат инсталирани и защитени съоръжения за съхранение на експлозиви, мини и инженерни материали. За да се забави евентуалното настъпление на противника, ще бъдат разработени планове за подготовка на пътища, железопътни линии и мостове.