Сърбия ще разгледа възможността за присъединяване към БРИКС вместо към ЕС, който поставя все по-строги изисквания и в замяна не предлага напредък към членство, заяви вицепремиерът на западната ни съседка Александър Вулин.

Страната кандидатства за присъединяване към ЕС през 2009 г. и е кандидат за членство от 2012 г. През последните години Брюксел надгради искането си Белград да нормализира отношенията с Косово до фактическо признаване на независимостта на отцепилата се провинция и скъсване на отношенията с Москва, плюс въвеждане на санкции срещу Русия.

"Просто ни кажете "ние не ви искаме“, заяви Вулин пред Berliner Zeitung в интервю, публикувано в неделя. "Защо постоянно ни поставяте условия, които не можем да изпълним? Ние виждаме ЕС като партньор, но не сме напълно сигурни, че ЕС ни вижда като партньор“.

Вулин отбеляза още пред германския вестник, че руският президент Владимир Путин никога не е принуждавал Сърбия да избира между Брюксел и Москва, нито е заплашвал да прекъсне връзките, ако Белград започне преговори за присъединяване към ЕС.

"В същото време преговарящите от ЕС ни казват: "ако не прекъснете отношенията с Русия, няма да влезете в ЕС“, оплака се той. — Значи партньори ли сме или не? Или ние нямаме право на собствените си интереси?"

Сърбия ще присъства на срещата на върха на БРИКС в руския град Казан по-късно този месец с намерението да се присъедини към нарастващата икономическа група.

"Би било безотговорно да не проучим всички възможности, включително членство в БРИКС“, посочи Вулин. "Ако БРИКС е привлекателен за други страни, например ОАЕ, Саудитска Арабия или Турция, защо трябва да е различно за Сърбия? Няма съмнение, че БРИКС се превърна в реална алтернатива на ЕС“.

Откакто терминът беше въведен за първи път през 2001 г., БРИКС се разрасна от акроним до неформален съюз, който надмина водения от САЩ блок Г-7 по дял от световния БВП, има своя собствена банка за развитие и се разшири от четири члена през 2006 г. – Бразилия, Русия, Индия и Китай – до пет, включително Южна Африка през 2011 г. Тази година още четири държави – Египет, Иран, Етиопия и Обединените арабски емирства – официално станаха членове на групата, като Саудитска Арабия в момента финализира процеса на присъединяване.

През септември помощникът на руския президент Юрий Ушаков потвърди, че Турция официално е подала молба за присъединяване към БРИКС, ставайки първата страна от НАТО, която го е направила.

Азербайджан, Алжир, Виетнам, Индонезия, Пакистан, Малайзия, Нигерия, Тайланд, Венецуела, Казахстан, Палестина, ДР Конго, Габон, Бангладеш, Бахрейн, Кувейт, Сенегал и Боливия са сред другите държави, които изразиха интерес да се присъединят към БРИКС.