Сръбският президент Александър Вучич съобщи, че Белград е закупил от Кипър 11 руски бойни хеликоптера Ми-35, за да подсили своите военновъздушни сили, предава Reuters.

Твърди се, че правителствата на Сърбия и Кипър са се договорили за закупуване на хеликоптери от Белград още през 2021 г. на неуточнена цена, част от която балканската държава е платила чрез износ на оръжия собствено производство.

"Платихме повече от половината на нашите кипърски братя с нашите оръжия, главно артилерия“, отбеляза Вучич.

Той обяви и продажбата на 48 сръбски самоходни гаубици за общо 311 милиона евро на неизвестна държава, но тази процедура все още не е минала през парламента им.

Отбелязва се, че Сърбия, която е кандидат за членство в Европейския съюз, има една от най-големите армии на Западните Балкани и все още разчита на съветски военни технологии.

Белград обаче ограничи военното сътрудничество с Москва, след като Русия нахлу в Украйна и осъди инвазията. Но за разлика от ЕС и други западни страни, Сърбия не е наложила санкции срещу Москва.

Страната е военно неутрална, но се присъедини към програмата на НАТО "Партньорство за мир", създадена за страни, които не искат да се присъединят към Алианса.

Сръбският президент заяви, че Белград не е против продажбата на оръжия на посредници, които по-късно да ги прехвърлят в Украйна за борба срещу Русия.