"Въоръжението на самопровъзгласилата се република Косово е най-голямата заплаха за сигурността на Сърбия, сръбската армия е подготвила адекватен отговор като един от възможните варианти". Това е заявил министърът на отбраната Милош Вучевич пред РИА Новости.

"Това, което ни тревожи най-много, е продължаващото въоръжаване на това, което те определят като Косовски сили за сигурност. Има ясен план, който те не крият, според който Косовските сили за сигурност ще станат Косовски въоръжени сили до 2026 г., което дори противоречи на това, което те наричат ​​конституция“, е коментирал министърът.

Според него Сърбия може да отговори на това по два възможни начина: дипломатическа и политическа борба, както и с помощта на "адекватен отговор", подготвен от сръбската армия.

"Днес Сърбия има не само много по-добре оборудвана, но и по-силна и по-обучена армия. Не става въпрос само за придобиване на оръжия – необходимо е да има хора, които знаят как да боравят с тези оръжия. Мисля, че сръбската армия е най-мощният фактор на Република Сърбия по отношение на възпирането и информирането на онези, които са враждебни, че вече не сме боксова круша“, е допълнил Вучевич.

Както е отбелязал сръбският министър на отбраната, освен 11 военни хеликоптера, Сърбия е закупила и други оръжия, но подробностите за тези покупки не могат да бъдат разкрити от съображения за сигурност. Освен това Вучевич е заявил, че преди няколко дни Сърбия е инвестирала 100 милиона евро (196 милиона лева) във военната индустрия на страната.

Косово, в съответствие с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН , няма собствена армия. Властите в Прищина, с материалната подкрепа на НАТО , модернизират и обучават леко въоръжените Косовски сили за сигурност (КСС) с цел трансформирането им в пълноценни въоръжени сили, което предизвиква протести на сръбските власти. Законът за КСС, одобрен през декември 2018 г., предвижда персоналът им да достигне 5 хиляди бойци.