Преди броени дни германският вестник BILD публикува статия, в която разкри, че Бундесверът е разработил план за учения, базиран на сценарий, при който Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) губят войната срещу Русия, а тя праща войските си към балтийските страни. Авторът на статията – военният анализатор Юлиан Рьопке, е получил имейл на английски език от пресслужбата на Сергей Миронов, лидер на партията "Справедлива Русия – за истината“ и съратник на държавния глава на страната Владимир Путин. "Калининградска област е като "червен бутон“ в конфронтацията между Русия и НАТО“, предупреждава той в писмото.

"Тази спекулация, разбира се, е абсурдна и провокативна. Единствената й цел е да всее още по-голяма паника сред европейците, да засили антируската истерия и да потисне гласовете на онези, които искат прекратяване на подкрепата за неонацистите в Украйна и преминаване към разумен диалог с Русия“, пише Миронов.

"Забележително е какво значение придават авторите на подобни провокации на Калининградска област. Руският анклав на картата на Европа наистина им лази по нервите. Очевидно те са и сред авторите на публикации в германската преса, които мечтаят за отмъщение и "връщане на Източна Прусия“. <...> Всеки опит за блокиране или дори нападение на Калининградска област неизбежно ще доведе до военен сблъсък с Русия. Това е истинска червена линия, или по-скоро червен бутон, с натискането на който Западът неизбежно ще принуди Русия да предприеме ответни мерки. <...> Като ядрена държава Русия ще използва всички налични сили и средства, за да защити своята територия“, гласи текстът на изпратеното от Миронов писмо.