Руската опозиционна активистка Юлия Навалная днес обвини руския президент Владимир Путин в убийството на нейния съпруг, руския политик Алексей Навален, предаде Reuters.

Във видео обръщение Юлия Навалная заявява, че руските власти не дават тялото на съпруга й, защото чакат следите от отровата "Новичок" да се изпарят. "Той (Владимир Путин) го уби по срамен и страхлив начин, като дори не смееше да го погледне в очите или да произнесе името му. И по същия страхлив начин сега крият тялото му, отказват да го покажат на майка му, не го предават, лъжат патетично и чакат да изчезнат следите от нервнопаралитичното вещество "Новичок", заявява Навалная и добавия, че Путин е убил Алексей Навални, защото не е могъл да го пречупи."

"Путин не просто уби Алексей Навален. Освен това той искаше да убие нашата надежда, нашата свобода и нашето бъдеще, да унищожи най-голямото доказателство, че Русия може да бъде различна", коментира Навалная във видеообръщението, публикувано в YouTube.

Тя посочва, че знае "точно какво е накарало Путин да убие Алексей преди три дни". "Скоро ще ви кажа нещо повече от това. Със сигурност ще науча кой и как е извършил това престъпление. Публикуваме техните имена и показваме техните лица", заявява Навалная. Тя допълва, че съпругът й е починал в колонията "след три години мъчения и агония".

"Той не беше просто зад решетките като останалите затворници. Измъчваха го, държаха го в изолация. Представете си: стая от само шест или седем квадратни метра. В нея няма нищо освен табуретка, мивка, дупка в пода вместо тоалетна и легло, което е закрепено за стената, за да не можеш да си легнеш. Чаша, една книга и четка за зъби. Нищо друго".

Въпреки "мъченията и глада", посочва тя, Навални не се предаде. "И не само, че не се отказа, но през цялото време ни подкрепяше – веселеше ни, смееше се, шегуваше се и ни вдъхновяваше. Той никога, дори за част от секундата, не се усъмни за какво се е борил и за какво е страдал", заявява Навалная.

Тя допълва, че иска да живее и да изгради "свободна Русия" и, че ще работи в полза на гражданите на Русия, за да се отърве от Кремъл и да създаде "нова Русия". 

"Убивайки Алексей, Путин уби половината от мен – половината от сърцето ми и половината от душата ми. Но все още имам другата половина, която ми казва, че нямам право да се откажа", заявява тя.

Тя покани всички да застанат до нея и да споделят "гнева и огорчението към тези, които убиха нашето бъдеще". "Обръщам се към вас с думите на Алексей, на които напълно вярвам: "Не е срамно да направиш малко. Жалко е, да не правиш нищо. Срамно е да позволиш да бъдеш сплашен".