Най-мощната буря в Азия тази година достигна сушата в Северен Виетнам в събота, съобщава метеорологичната агенция на страната, убивайки най-малко четирима души, след като премина през китайския остров Хайнан и Филипините, предава Reuters 

Супер тайфунът "Яги" връхлетя островните райони на Северен Виетнам, като предизвика ветрове със скорост до 160 км/ч близо до центъра си, след като загуби мощта си от максималната скорост от 234 км/ч в Хайнан ден по-рано.

Правителството съобщи, че към 17:00 ч. четирима души са загинали, а 78 са били ранени от тайфуна. Според държавните медии поне още десетина души са изчезнали в морето.

"Яги" вече е отнел живота на най-малко двама души в Хайнан и на 16 души във Филипините, първата страна, която е засегнал, след като се е формирал източно от архипелага по-рано през седмицата.

Виетнамският крайбрежен град Хайфонг, индустриален център с население от 2 млн. души, в който се намират заводи на чуждестранни мултинационални компании и местния производител на автомобили VinFast , е сред най-силно засегнатите от ветровете със скорост до 90 км/ч.

По данни на властите с приближаването на тайфуна в събота градът е бил с широко разпространени прекъсвания на електрозахранването, както и поне три други северни провинции.

Очевидец в Хайпхонг е заявил пред британската агенция, че силните ветрове са изпочупили прозорци, а вълните са били високи до три метра, когато са ударили брега.