Риши Сунак заяви, че ако Обединеното кралство се разколебае в подкрепата си за Украйна, това ще окуражи Владимир Путин и "неговите съюзници в Северна Корея, Иран и другаде", предаде The Guardian.

На пресконференция заедно с президента на Украйна Володимир Зеленски в Киев, министър-председателят на великобритания заяви, че "нашите опоненти по света вярват, че ние нямаме нито търпение, нито ресурси за дълги войни".

"Украйна не е сама и никога няма да бъде сама. Путин може да си мисли, че може да ни надвие, но греши. Ние сме с вас днес, утре и толкова дълго, колкото е необходимо", коментира Сунак.

"Защото тази война е за правото на Украйна да се защитава и да определя собственото си бъдеще, както и за историческия избор на украинския народ да бъде независима демокрация в сърцето на Европа", допълва той.

"Вашият стремеж към свобода вдъхнови и развълнува британския народ, а за свободните нации по света помощта за Украйна е и инвестиция в нашата собствена колективна сигурност", посочи Сунак.

"Защото ако Путин спечели в Украйна, той няма да спре дотук, а нашите опоненти по света вярват, че нямаме нито търпение, нито ресурси за дълги войни. Така че разколебайте се сега и ще окуражим не само Путин, но и неговите съюзници в Северна Корея, Иран и другаде".

"Ето защо Обединеното кралство и свободният свят ще продължат да подкрепят Украйна, както го правим от самото начало на тази война".