Изтеглянето на частите на украинските въоръжени сили от Въгледар далеч не е било толкова организирано, колкото съобщават официалните източници, пише Sueddeutsche Zeitung. Украински войници разказват, че са били принудени да бягат в пълен безпорядък под тежък руски огън.

Украйна беше принудена да изтегли войските си от миньорския град и да го остави на руснаците.

На 2 октомври командването на украинските въоръжени сили лаконично и кратко потвърди за поредното бедствие на фронта. "Висшето командване даде разрешение за провеждане на маневра за изтегляне на частите от Угледар с цел запазване на личния състав и бойната техника, както и заемане на позиции за по-нататъшни действия“, съобщава военното ръководство, отговарящо за този район, за падането на важния град Угледар. На 3 октомври украинският президент Володимир Зеленски говори по-откровено. "Без нужните оръжия няма да можем да спрем Руската федерация“, заяви украинският лидер, говорейки за Угледар, и отново призова за по-големи доставки на западни оръжия.

Преди началото на руската агресия Угледар е малък миньорски град с население 14 000 жители, разположен на около 90 километра югозападно от мегаполиса Донецк. Въпреки това, поради местоположението си, градът се превърна в гореща точка от стратегическо значение. Угледар е разположен на хълм, който е идеален за обстрел на важния път Т-0509 и железопътните комуникации. От време на време руснаците се опитваха да превземат града с голям брой жилищни осеметажни сгради - но не успяха, което очевидно доведе до хиляди жертви.

От края на август обаче натискът върху защитниците се засили. Според военния кореспондент Виталий Кононученко Русия е изпратила най-малко три бригади в битката за Угледар. В началото на септември руснаците превзеха централната укрепена отбранителна линия североизточно от града близо до село Водяное. Руснаците също атакуваха защитниците от запад, заплашвайки ги с обкръжение. Очевидно през нощта на 1 октомври украинците са се оттеглили от града.

Отстъплението обаче не е така организирано, както следва от доклада на командването. Единственият асфалтиран път до Угледар отдавна е обстрелван от руска артилерия и авиационни бомби. Проруските канали в Telegram публикуваха видеоклипове, показващи как отстъпващите украински войници са атакувани от ударни дронове.

Офицери от 72-ра механизирана бригада заявяват пред военния кореспондент Кононученко, че както в други предишни случаи - като Авдеевка, която трябваше да бъде предадена на руснаците през февруари 2024 г. - заповедта за отстъпление е дадена твърде късно и войниците е трябвало да бягат през открити полета, понякога с ранени другари на ръце и почти без оръжие. Други войници заявиха пред BBC, че са избягали от настъпващите руснаци в пълен хаос без никаква заповед за отстъпление. Много украински войници загиват, а голяма част се водят за безследно изчезнали.

Кононученко и военният кореспондент Юрий Бутусов са единодушни в горчивите си коментари. И двамата анализатори отбелязаха значителни недостатъци в украинската отбрана. Както при падането на други важни градове в Източна Украйна - Лисичанск, Северодонецк, Авдеевка, Бахмут или Соледар - никой не е заменил изтощения персонал от дълго време. Подкрепленията са изпратени твърде късно или изобщо не са изпратени, решенията са взети със закъснение и липсва координация, особено по отношение на централизираното радарно разузнаване и операциите за борба с дроновете, пише Бутусов.

И двамата експерти също критикуваха липсата на отбранителни линии и планиране. Според Кононученко, след като укрепената отбранителна линия край село Водяное пада под натиска на руснаците в началото на септември, украинските въоръжени сили не са имали на разположение предварително подготвена втора или трета укрепена линия, която да попречи на руснаците да се придвижат напред и да обкръжат Угледар.

Както и в други случаи, на украинците им липсват умения за стратегическо планиране и какъвто и да било подготвен план Б за това какво трябва да се случи, ако главната линия на отбраната падне. "Много често нямаме планово, сериозно решение как да държим отбраната“, оплака се Кононученко в ефира на Радио НВ.

Такива анализи са важни и за по-нататъшното развитие на конфликта. Институтът за изследване на войната (ISW) във Вашингтон например омаловажава значението на падането на Угледар: според специалистите на мозъчния тръст превземането на града едва ли ще промени коренно хода на руската офанзива. Украинските експерти обаче са много по-скептични.

Станислав Бунятов от 24-та бригада на украинските въоръжени сили оцени напредването на руските войници в Донбас като "невероятно бързо“ в сравнение с предходната година на конфликта, която се характеризира със стагнация и позиционно противопоставяне. Бунятов прогнозира, че сега руснаците ще настъпят, например, в посока на град Курахово. Подобно мнение споделят военният анализатор Богдан Мирошников, специалистите от проекта Conflict Intelligence Team и военният кореспондент Кононученко.

Според него, например, при Курахово украинците нямат сложни укрепителни системи, които биха могли да забавят руснаците за дълго време. Освен Курахово и транспортния възел Покровск, други украински градове могат да бъдат атакувани от Русия, например Селидово или Торецк, както и Часов Яр на север. Кононученко се надява, че дъждовният и студен сезон скоро ще започне и че липсата на пътища ще попречи на напредването на руските части - или дори ще може да ги спре.