Федерален апелативен съд на САЩ поднови делото за сексуална експлоатация на деца, заведено от мъжа, който се появи гол като 4-месечно на корицата на албума на Nirvana от 1991 г. Nevermind, пише Associated Press.

В делото на Спенсър Елдън срещу гръндж рок групата се твърди, че той е претърпял "постояннa щета“, тъй като групата и други са се възползвали от образа му, в който той е под вода в плувен басейн и изглежда, че се опитва да грабне доларова банкнота на рибарска кука.

В иска се казва, че изображението нарушава федералните закони за материали със сексуално насилие над деца, въпреки че никога не са били търсени наказателни обвинения.

Федерален съдия в Калифорния отхвърли делото миналата година, но позволи на Елдън да подаде преработена версия, която съдията по-късно отхвърли на основание, че е извън 10-годишния давностен срок на един от законите, използвани като причина за действие.

Решението от четвъртък на състав от трима съдии на Деветия окръжен апелативен съд на САЩ в Калифорния отмени това решение и върна делото обратно на по-долната инстанция.

Апелативният състав установи, че всяко повторно публикуване на изображение "може да представлява ново лично нараняване“ с нов краен срок и цитира появата на изображението в преиздаването на 30-ата годишнина на Nevermind през 2021 г.

"Въпросът дали обложката на албума Nevermind отговаря на определението за детска порнография не е предмет на тази жалба“, пише съдът, според New York Times.

В имейл до Associated Press, адвокатът на Nirvana Бърт Дейкслер нарече решението "процедурен неуспех“.

"Ние ще се защитаваме енергично по този безполезен случай и очакваме да надделеем“, написа той.