Действащ американски сенатор, купища златни кюлчета и осъдителни присъди по 16 федерални обвинения за измами, подкупи и изнудване: За федералните прокурори в прокуратурата на САЩ в Манхатън осъждането във вторник на сенатор Боб Менендес беше може би най-голямата обществена победа срещу корупция от години насам, пише европейската редакция на Politico.

Осъждайки Менендес за виновен в подкупване, действайки като чуждестранен агент за Египет, възпрепятстване, изнудване и заговор, процесът бележи унищожаването на един от най-влиятелните хора във Вашингтон и го изправя пред възможността от десетилетия в затвора.

В забележки малко след присъдата прокурорът изглежда подчерта идеята, че поведението на Менендес надхвърля летвата, поставена от съда. Описвайки случая като изобразяващ "шокиращи нива на корупция“, Уилямс добави: "Това не беше политика, както обикновено; това беше политика за печалба."

"Сега, след като съдебните заседатели осъдиха Боб Менендес, годините, през които той продаваше офиса си на предложилия най-висока цена, най-накрая приключиха“, казва г-н Уилямс.

Менендес не се призна за виновен в процеса. Адвокатите му твърдят, че подаръците, които е приел, не са квалифицирани като подкупи, тъй като прокурорите не са успели да докажат, че той е предприел някакви конкретни действия в резултат на получаването им.

Съпругата му Надин Арсланиан Менендес също е изправена пред обвинения по делото за подкуп, но процесът й беше отложен, за да може да се подложи на лечение за рак на гърдата. Тя не се признава за виновна.

Неговите адвокати се опитаха да прехвърлят вината върху г-жа Менендес, представяйки я като финансово затруднено лице, което се надява да "се сдобие с пари и активи по всякакъв начин".

Междувременно прокурорите разчитаха на експертни показания, имейли и текстови съобщения на Менендес, за да покажат, че сенаторът е приемал щедри награди от чужди правителства.

Те казаха, че подаръците включват златни кюлчета на стойност над 100 000 долара. Някои от кюлчетата бяха предадени на съдебните заседатели като доказателство в процеса.

Съдебните заседатели също чуха, че агенти на ФБР са открили повече от 480 000 долара в брой в дома на Менендес, някои от които са били натъпкани в пликове и палта.

Двама бизнесмени, Ваел Хана и Фред Дайбес, също са съдени по обвинения, че са потърсили сенатора, за да помогнат незаконно на египетското правителство и да осигурят милиони долари от катарски инвестиционен фонд.

Трети бизнесмен, Хосе Урибе, се призна за виновен и свидетелства срещу г-н Менендес в процеса.

В замяна на подкупите прокурорите казаха, че Менендес е помогнал за осигуряването на милиони долари американска помощ за Египет, където Хана е имала връзки с правителствени служители.

Той също беше обвинен в опит да повлияе на криминални разследвания, включващи Дайбес и Урибе. И двамата бизнесмени бяха съобвиняеми по делото на Менендес и също бяха осъдени по обвиненията, пред които са изправени.

В момента Менендес се кандидатира като независим кандидат, докато води кампания за запазване на мястото си на изборите през ноември. Повечето демократи в щата се оттеглиха от него миналата година след публикуването на обвинителния акт, показващ златни кюлчета, скрити в дома му.

Присъдата на съдебните заседатели със сигурност беше важна за демократа от Ню Джърси, който оцеля при по-ранно обвинение след неправилен процес през 2017 г. и който се бори с неотдавнашните обвинения агресивно, заявявайки, че прокурорите го "ловуват“ като "плячка“.