Най-висшият съд на ЕС отхвърли в петък противоречива мярка, задължаваща камионите да се връщат в регистрираната си база на всеки осем седмици, слагайки край на изключително горчив спор в сърцето на вътрешния пазар, пише европейската редакция на Politico.

Мандатът за връщане на камиони имаше за цел да попречи на компаниите да създават централи в страни с ниски разходи, докато работят почти постоянно в други части на блока. Но това възмути страните от периферията на ЕС, които се опасяваха, че това на практика ще ги изключи от вътрешния пазар.

Съдът постанови, че преговарящите не са си свършили домашното, преди да добавят мярката.

"Парламентът и Съветът не са установили, че е имало на разположение достатъчно информация, когато тази мярка е била приета, за да могат да преценят нейната пропорционалност“, констатира Съдът на ЕС.

Задължението за връщане на камиони беше най-противоречивата част от реформите на Пакета за мобилност, които въвеждат нови правила за времето за почивка на шофьорите на камиони, правото им на местни нива на възнаграждение и възможността да се движат в други държави, за да извършват доставки там .

Това се оказа много спорно: докато по-богатите страни членки твърдяха, че мерките са от решаващо значение, за да се предотврати по-евтините шофьори на камиони от други страни да подкопаят условията на работа на местните шофьори, страните от Централна и Източна Европа заявиха, че мерките са протекционистични и подкопават единния пазар.

България, Литва, Румъния, Кипър, Унгария, Малта и Полша подадоха общо 15 припокриващи се оспорвания на мерките, но Съдът на ЕС потвърди всички останали части от пакета.