Окръжен съд в САЩ призна компанията Google за виновна в нарушаване на антитръстовите закони заради господстващата й позиция на пазара за онлайн търсачки, съобщава американският телевизионен канал CNN.

Отбелязва се, че компанията е похарчила десетки милиарди долари за ексклузивни договори, за да осигури доминиращата позиция на своята търсачка в смартфони и уеб браузъри по целия свят.

Съответните договори са даи възможност на Google да блокира потенциални конкуренти като Microsoft Bing и DuckDuckGo. Окръжният съдия на Колумбия Амит Мехта подчерта, че споразуменията за ексклузивност на Google с Apple и други ключови играчи на мобилния пазар са антиконкурентни. Освен това Google начислява високи цени за рекламиране в мрежата за търсене, което отразява монополната му позиция в тази област.

Съответно, когато потребителите се опитват да намерят информация онлайн, Google обикновено е най-лесната и бърза платформа за навигиране, което от своя страна подхранва мащабния рекламен бизнес на компанията.

Определянето на Google като монополист вероятно ще предизвика отделен процес за определяне на санкциите, които ще бъдат наложени на компанията, която на свой ред ще обжалва решението. Това означава, че за всякакви потенциални последствия може да са необходими месеци или дори години.

Решението обаче може в крайна сметка да промени начина, по който Google прави своята търсачка достъпна за потребителите, засягайки способността му да сключва скъпи сделки с производители на устройства и доставчици на онлайн услуги.

Нещо повече, съдът може също да принуди Google да приложи "екран за избор“, който да информира потребителите за други налични търсачки, поясни професорът по право в Университета "Вандербилт“ Ребека Алънсуърт пред CNN.