Съдът в испанската столица Мадрид прекрати първото и единствено по рода си дело за изтезания по време на режима на Франко, във връзка с което бе образувано разследване, предава AFP.

На 31 юли магистратите са взели решение да прекратят делото – както поради давност, така и на основание на Закона за амнистия от 1977 година.

Ищецът, Хулио Пачеко, сега на 68 години, бе изслушан от съдия през септември 2023 година -  безпрецедентно събитие, като се има предвид, че всички подобни опити досега са се проваляли.

48 години след събитията бившият печатар подава жалба през февруари 2023 година срещу четиримата си предполагаеми мъчители.

Съдийката, която поела делото, допусна жалбата, за разлика от много други магистрати преди нея, заради "възможното съществуване“ на "престъпления срещу човечеството и изтезания“.

На заседанието, което се е провело при закрити врати, е присъствал член на новата прокуратура, специализирана в правата на човека и "демократичната памет“, създадена с неотдавнашен емблематичен закон на лявото правителство на премиера Санчес, насочен към реабилитация на жертвите на франкизма.

Според съдията обаче "съдебната практика не се е променила след обнародването“ на съответния закон.

Пред AFP ищецът се обяви за "много ядосан“, въпреки че е наясно с "малката вероятност“ делото му да продължи в съда. Той увери, че ще използва "всички възможни ресурси“, за да постигне целите си.

Amnesty International обеща в прессъобщение, че "ще продължи да се бори за разрушаването на стената на безнаказаността, така че да има разследвания и съдебни процеси за престъпления срещу човечеството, извършени по време на ерата на Франко“.

Член на антифранкистка студентска организация, Хулио Пачеко е на 19 години, когато е арестуван в Мадрид от тайната полиция през август 1975 година, три месеца преди смъртта на "Каудильо“. Изтезаван в продължение на няколко дни в Главната дирекция по сигурността на известния площад Пуерта дел Сол, според неговите показания, Пачеко е изпратен в затвора, като е обвинен в тероризъм.

Законът за амнистията, стълб на прехода към демокрация след смъртта на Франко на 20 ноември 1975 година, предотвратява наказателното преследване на всякакви политически престъпления, извършени по време на диктатурата от опоненти, но също и от "държавни служители и агенти за поддържане на обществения ред“.