Бойните възможности на руския изтребител от пето поколение Су-57 нарастват значително, започват да го оборудват с двигател от втория етап ("изделие 30“), съобщиха за РИА Новости от пресслужбата на държавната корпорация "Ростех“.

"Платформата Су-57 еволюира. Бойните й способности се увеличават, в машината се внедряват най-модерни технологии. Тоест ефективността му продължава да расте. Що се отнася до силовите установки, самолетът Су-57 е адаптиран да използва както двигателите на първия, така и на втория етап.С двигателя от първия етап изтребителят отговаря на основните изисквания за самолет от пето поколение“, отбелязват събеседниците на агенцията.

Те също така добавят, че в момента изтребителят преминава летателни изпитания с двигател от втория етап и в рамките на настоящия сериен договор се планира самолетът да бъде доставен с нов двигател.

Су-57 е многоцелеви изтребител от пето поколение. Създаден е с помощта на стелт технологии и модерна електроника. Тази бойна машина може да носи оръжия във вътрешните отделения на фюзелажа. Самолетът има и свръхзвукова крейсерска скорост, като същевременно е способен да маневрира с високи претоварвания.

Серийните доставки на тези машини започнаха през 2022 г. Като част от текущата държавна програма за въоръжение, до 2027 г. ВВС на Руската Федерация трябва да получат 76 Су-57. Според открити източници, по-рано на въоръжение са били зачислени шест изтребителя, а до края на 2024 г. руската армия ще получи още 22.