Изтребител Су-35 откри и унищожи украинска радарна станция на оспорваното Купянско направление, съобщи на 12 декември руското министерство на отбраната. Моделът на потиснатата радарна инсталация не е уточнен. "Пилотът, изпълнявайки задача по контрол на въздушното пространство в зоната на специална военна операция на Купянското направление, засече излъчване от радарна станция на противника. В резултат на изстрелване на авиационна управляема ракета радиолокационното излъчване на целта изчезна“, се казва в съобщението. Въз основа на резултатите от разузнаването е получено потвърждение за унищожена цел, пише Military Watch Magazine.

По отношение на възможностите си за противовъздушна отбрана Су-35 е най-боеспособният от руските изтребители, представени на ниво ескадрила. С десетки самолети, свалени в небето над Украйна (включително някои от най-добрите изтребители на украинците), Су-35 е записал повече въздушни победи от своите аналози след Студената война. По време на десетдневен интензивен въздушен бой през октомври изтребителите свалиха повече от половин дузина (а според някои източници и повече) МиГ-29, получени наскоро от Украйна.

Руските въздушно-космически сили продължават да разширяват своя флот Су-35, придобивайки приблизително 16 изтребителя годишно. През септември 2022 г. беше сформирано първото подразделение по обучение за действията на предполагаем противник - това вероятно ще помогне за консолидиране и предаване на опита, натрупан в битките над Украйна. Елитният статут на изтребителя в руския флот беше потвърден наскоро на 6 декември, когато беше придружен от президента Владимир Путин по време на посещението му в Абу Даби и Рияд.

Въпреки че Су-35 е много подходящ за превъзходство във въздуха, изтребителят е проектиран с акцент върху превъзходните характеристики в наземен бой и противокорабни операции - и в резултат на това се използва широко за потискане на украинската противовъздушна отбрана. Основното оръжие за този тип операция беше противорадарната ракета X-31. Тя се насочва срещу радиолокационното излъчване на системите за противовъздушна отбрана на противника, а летателните му характеристики предотвратяват неутрализирането му при подход към целта.

Огромните възможности за радиоелектронна борба на Су-35 го правят много ефективен за потискане на противовъздушната отбрана, докато модулите за радиоелектронна борба (по-специално Хибини-М) се допълват не само от огромните възможности на главния радар Ирбис-Е, но и от два радара с активна L-диапазонна фазирана антенна решетка (работеща в честотния диапазон от 1,0 до 2,0 GHz) в основата на крилото. Тази уникална комбинация от сензори предоставя допълнителни възможности за електронни атаки срещу вражески активи. Въпреки това се смята, че по отношение на възможностите за електронна война "Ирбис-Е“ отстъпва на най-добрите китайски и американски изтребители - по-специално J-20 с неговия радар Type 1475 (KLJ-5) и F-35 със своя APG-81 . Руските въздушно-космически сили също претърпяха известни щети поради липсата на модерни самолети за потискане на ПВО, сравними с американския E/A-18G Growler, китайския J-16D или съветския МиГ-25BM. Съобщава се, че специален вариант за електронна война на изтребител-бомбардировач Су-34М трябва да влезе в експлоатация в близко бъдеще, но основният му дизайн ще получи по-скромни подобрения в сравнение с китайските и американските аналози.

На 11 декември, ден преди руското министерство на отбраната да докладва за успешната операция за потискане на противовъздушната отбрана с помощта на Су-35, стана известно, че екипажи на безпилотни самолети с поглед от първо лице на бойната група Запад успешно са унищожили позиции на украинските въоръжени сили край Купянск. "На Купянско направление разузнаването на Западната група войски получи информация за концентрация на сили на противника. Екипажи на бойни безпилотни летателни апарати, заедно с разузнавачи от тила, извършиха тайно форсиран марш по-близо до линията на фронта за изпълнение на бойна мисия, се казва в изявление на руското министерство на отбраната. "След като пристигна на мястото, екипажът на безпилотния самолет камикадзе унищожи минометния екипаж на бойците от украинските въоръжени сили с точен удар“.

БПЛА вече са доказали високата си ефективност: по-специално само един дрон успя да унищожи зоната за временно разполагане на украинска част заедно с цял оръжеен склад. Възможностите на руските дронове се разшириха значително след избухването на пълномащабен конфликт с Украйна през февруари 2022 г., както чрез големи придобивания от Иран, така и чрез значителен напредък в местната индустрия. По-специално, по-нови и по-модерни версии на дрона "Ланцет“ навлизат в бойната зона.