Екипажите на изтребители-бомбардировачи Су-34 от Централния военен окръг (ЦВО) на руската армия са поразили с авиационни бомби пунктове за управление на безпилотни летателни апарати (БпЛА) на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) на Лиманско направление, съобщиха за ТАСС от Министерството на отбраната в Москва.

"Екипажите на многофункционалните изтребители-бомбардировачи Су-34 от ЦВО поразиха командни и наблюдателни пунктове и пунктове за управление на БпЛА, както и бойни бронирани машини на украинските въоръжени сили на Лиманско направление с удари от управляеми авиационни бомби.За унищожаване на целите пилотите използваха управляеми боеприпаси, които унищожижа с висока точност укрепени съоръжения и оборудване на противника, планирайки ударите от голяма височина“, поясниха от ведомството.

Екипажите на изтребители-бомбардировачи Су-34 носят денонощно бойно дежурство на летищата в Русия, изпълнявайки задачи по въздушно патрулиране и прикривайки действията на подразделенията на руската групировка войски, допълват от военното министерство в Москва.

"Изпълнили са боен полет от два самолета за унищожаване на концентрация на вражеска група, както и автомобилна и бронирана техника, целите бяха поразени. Днес работиха ФАБ-500, врагът вижда, че му се нанасят щети. Нашата авиация е готова – и изтребители, и изтребители-бомбардировачи – за среща с F-16, чакаме“, заяви командирът на звеното с позивна "Солист“.

Су-34 (по класификацията на НАТО - Fullback) е двуместен фронтов бомбардировач, използван при всякакви метеорологични условия. Предназначен за нанасяне на ракетни и бомбени удари по наземни цели и поразяване на въздушни цели на противника. Тези самолети се използват активно, включително от руските ВКС, в зоната на Северния военен окръг.