Полиция и протестиращи студенти се сблъскаха в центъра на гръцката столица Атина в четвъртък след демонстрация срещу плановете на правителството да разреши частните университети, пише Associated Press.

Демонстрантите в Атина атакуваха полицейски кордони, подпалиха контейнери за боклук и хвърляха камъни по силите за борба с безредиците близо до парламента и по-късно по време на сблъсъци по тесните улици на столицата. Полицията отговори със сълзотворен газ и извърши няколко ареста.

Дясноцентристкото правителство иска да легализира частните университети в законопроект, който трябва да бъде разгледан от парламента този месец, с аргумента, че реформата ще попречи на квалифицирани хора да напускат страната и ще направи висшето образование по-подходящо за пазара на труда.

Но планът предизвика няколко протеста, включително продължаваща кампания за окупиране на университетски сгради в знак на протест, което наруши учебния процес и принуди някои академични власти да пренасрочат предстоящите изпити.

В северния град Солун късно в четвъртък полицията, придружена от офицери от специалните части, влязоха на територията на държавния университет в града, където протестиращите бяха окупирали кабинета на директора.

Протестиращите напуснаха сградата мирно, но избухнаха сбивания между полицията и тълпата, събрала се отвън.

Премиерът-консерватор Кириакос Мицотакис призова университетските администратори да потърсят помощ от полицията, за да се противопоставят на това, което той описа като "незаконни действия“ на протестиращи студенти.

"Сякаш 10 души са се събрали и са гласували, за да ограбят съседния хранителен магазин“, заяви той в радио интервю по-рано тази седмица.

Противниците на реформите твърдят, че промените ще подкопаят държавните университети и в крайна сметка ще ограничат достъпа до висше образование за хора от семейства с ниски доходи.

Основната лява опозиционна партия СИРИЗА заяви, че законопроектът за университетите ще бъде "надгробен камък“ за държавното образование, отбелязвайки, че Гърция няма платени държавни университети за разлика от много други европейски страни.

По-малка социалистическа опозиционна партия казва, че търси по-силни гаранции, за да гарантира, че статутът с нестопанска цел на новите университети идва със силни защити.

Протести се проведоха в четвъртък в няколко гръцки града, а други бяха планирани за следващата седмица.