Русия напредва в изграждането на първия завод за производство на ирански безпилотни летателни апарати (БпЛА). Проектът се изпълнява в икономическата зона Алабуга, Татарстан, предава Reuters.

Местоположението на завода бе разкрито от сателити на САЩ още през април 2023 г. Нови кадри, направени в средата на септември 2023 г., показват, че Русия е постигнала напредък в строителството, отбелязва агенцията.

"Сателитните изображения показват напредък в изграждането на завод в Русия, който ще произвежда масово иранските дронове камикадзе, които Москва се очаква да изпрати към украинските енергийни съоръжения“, казват анализатори пред медията.

Съответният темп на строителство е напълно съобразен с руския план, за който изданието The Washington Post съобщи в началото на годината.

Според други документи Русия планира не само да започне масово производство на ирански БпЛА Shahed-136. Заводът също така ще извърши значителна работа за подобряване на иранските производствени процеси. Това в крайна сметка ще позволи създаването на други дронове, с по-подобрени възможности в сравнение с вече известните версии.

В доклада се отбелязва, че въпреки "успеха“ и предизвикващите загриженост планове на Русия, нито САЩ, нито техните съюзници са наложили санкции срещу собственика на завода, АО "Алабуга“, или компании, свързани с него. Това е ключова стъпка, с чието въвеждане Вашингтон вече закъснява, подчертават събеседниците на агенцията.