Разследващите стрелбата срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп са убедени, че 20-годишният Томас Матю Крукс е действал сам при опита си за покушение, но остава неясно дали е бил придружаван на митинга в малкото предградие на Питсбърг Бетел Парк в щата Пенсилвания, съобщава телевизионните канали CBS News и CNN.

Разследващите смятат, че Крукс, въоръжен с полуавтоматична пушка AR-15, е открил огън по бившия президент на митинга, при който загина един човек, а други двама бяха ранени. 20-годишният кухненски работник бе застрелян на място от снайперист от "Сикрет сървис“. В неговия роден град обаче хората са в шок, описвайки Крукс като тих скромен млад мъж.

От ФБР заявиха единствено, че Крукс е бил "субектът, замесен в опита за убийство на бившия президент и че тече активно разследване“.

Томас Крукс не е носел документи за самоличност, така че следователите са използвали ДНК и технология за лицево разпознаване, за да го идентифицират, допълниха от ФБР. Местен вестник пояснява, че младият мъж е родом от Бетел Парк. Завършил е гимназия през 2022 година с награда за математика и природни науки. Крукс е работил в кухнята на местен старчески дом, разкрива BBC.

Досиетата на избирателите в щата показват, че той е бил регистриран републиканец. Бил е член на местен клуб по стрелба в продължение на поне година, определян като "едно от най-добрите съоръжения за стрелба в района на трите щата“ - Пенсилвания, Охайо и Западна Вирджиния. Има повече от 2000 членове.

Органите на реда смятат, че оръжието, с което е стреляно по Доналд Тръмп, е закупено от бащата на Крукс преди най-малко шест месеца, съобщава агенция Associated Press.

След като установиха самоличността на Крукс, полицията и службите разследват мотивите му.

Разследването може да продължи месеци и следователите ще работят "неуморно“, за да установят какъв е бил мотивът на Крукс, увериха службите.

Говорейки пред CNN, бащата на Крукс заяви, че се опитва да разбере "какво, по дяволите, става“. Семейството на Крукс сътрудничи на следователите, според ФБР.

Източници от правоприлагащите органи разкриха пред CBS, че смятат, че е имало известна степен на планиране преди стрелбата. Колко време е отделено за това планиране обаче остава предмет на текущо разследване.

Говорейки пред местния новинарски канал KDKA, някои млади местни жители, които са ходили на училище с него, го описват като самотник, който често е бил тормозен и понякога е носел "ловно облекло на училище“.