След приключването на зърнената сделка и украинските удари по Кримския мост и други цели на полуострова, руската армия нанесе мощни ответни удари, които са най-мащабната атака срещу военната инфраструктура и логистичните центрове на Одеса от началото на пълномащабната руска военна интервенция в Украйна, пише Readovka. Най-голямата руска Telegram медия прави обзор на атаките, в рамките на които бе счупен рекордът за поразени стратегически обекти в такъв отрязък от време от началото на военните действия.

Според изданието, "стратегически тази атака е много важна и ще нанесе големи щети на боеспособността на въоръжените сили на Украйна, тъй като пристанището в Одеса е основният център на цялата транспортна система на Украйна, която може да се използва по същия начин за доставка на западна помощ“. Отбелязва се, че сега руската армия има свобода за маневриране, а ВСУ може да имат значителни проблеми с доставката на въоръжение и да загубят така нужните средства от продажбата на хранителните продукти.

За два дни са извършени ракетни удари по пристанищата на Одеса, Иличевск и Николаев, повреден е мостът през Днестър в Маяки, което създава големи логистични проблеми за ВСУ. Освен това се съобщава за експлозии и в Затока - какво обаче е ударено там, все още не е известно. Ударени са няколко големи горивни склада и депа за боеприпаси, военни части. Освен това са регистрирани множество ракетни удари извън града, в резултат на което е повредена втората линия на противовъздушната отбрана и е нанесен удар в завода в Одеса, където се произвеждат надводни безпилотни летателни апарати.