Два руски стратегически ракетоносеца Ту-95МС са извършили планиран полет над неутралните води на Японско море в строго съответствие с международните правила. Това съобщи днес, 17 октомври, руското министерство на отбраната.

"Два стратегически ракетоносеца с голям обсег Ту-95МС извършиха планиран полет във въздушното пространство над неутралните води на Японско море. Продължителността на полета беше около седем часа. Ескортът на изтребителите е осигурен от екипажи на самолети Су-35С на Въздушно-космическите сили“, се казва в съобщение на военното ведомство.

Както подчерта командирът на далечната авиация генерал-лейтенант Сергей Кобилаш, "полетът е извършен в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство“.

По-рано руският президент Владимир Путин пристигна в Китай по покана на китайския президент Си Дзинпин. Руският лидер ще бъде в Пекин на 17 и 18 октомври. Днес той ще участва в церемонията по официалната среща между неговия китайски колега и съпругата му Пън Лиюан с ръководителите на делегации, участващи във форума "Един пояс, един път“.

Основните събития на форума ще се състоят на 18 октомври в Народната зала на площад Тянанмън. Путин ще участва в церемонията по откриването му. На този ден ще се проведат руско-китайски преговори, след което Путин ще продължи поредица от двустранни срещи в кулоарите на форума.