В резултат на атака с дрон срещу американска база в Близкия изток, наречена Tower 22 (Кула 22), бяха убити трима американски войници и най-малко 30 бяха ранени. Крепостта се намира на стратегически важна точка в североизточната част на Йордания - на границата със Сирия и Ирак, пише "Анадолската агенция“.

Tower 22 се използва за осигуряване на логистична подкрепа на редица сирийски опозиционни групи и американски бази в Северна Сирия, както и за противодействие на иранските дейности в региона.

В допълнение към стотици американски войници, базата е дом на атакуващи, транспортни и тренировъчни хеликоптери, както и бронирани машини.

Има много малко информация за базата. Заслужава да се отбележи близостта й до базата Ат Танф в Северна Сирия, която беше създадена през 2016 г. от международната коалиция, ръководена от САЩ, за борба с терористичната организация "Ислямска държава“.

Известно е, че в базата Ат Танф са разположени около 200 американски войници, но няма точни данни за броя на американските войници, разположени в Tower 22.

Ат Танф е периодично атакуван от ирански групи. В тази база има хеликоптерни площадки, както и тежки оръжия.

Членове на подкрепяната от САЩ Свободна сирийска армия систематично преминават военно обучение в базата като част от програма за обучение и оборудване на сирийската опозиция.

Трима американски военнослужещи бяха убити и над 34 бяха ранени при удар с дрон срещу американска военна база в Йордания, близо до сирийската граница.

Президентът на САЩ Джо Байдън обвини за атаката "подкрепяните от Иран радикални групи, действащи в Сирия и Ирак“.

По думите му, Съединените щати ще изправят "всички отговорни пред правосъдието по всяко време и по начин, който изберат“.